Bioloop in de Coendersbuurt geplaatst

Sinds kort heeft de Coendersbuurt een bijzondere toevoeging gekregen: de Bioloop aan de Graaf Floriskade. Deze drijvende steiger is zo ontworpen dat kleine dieren hem kunnen gebruiken om veilig in en uit de gracht te komen. Op die manier helpt Nieuw Delft de biodiversiteit in de stad een handje.

Arjaan Hoogenboom, stedenbouwkundige bij projectorganisatie Nieuw Delft: “In het ontwerp van een gracht nemen we altijd een uittredingspunt op – bijvoorbeeld een ladder of steiger – om het water uit te komen. Toen we met het ontwerp van de Graaf Floriskade bezig waren kwamen we een leukere oplossing tegen.”

De Bioloop bestaat uit een houten trap die eindigt in een kleine vlonder. Net als een gewone steiger kun je hem gebruiken om even bij het water te zitten of aan te leggen met een rubberboot. Bijzonder is dat zich ónder de trap een gangetje bevindt, via welke dieren, zoals watervogels en egels, maar ook katten, de gracht uit kunnen komen. Bovendien kunnen jonge eenden en andere watervogels de Bioloop gebruiken om even rusten.

Stenen kades

Hoogenboom: “Het zuiden van de Nieuwe Gracht krijgt voor een deel natuurvriendelijke oevers. Daar gaat het water geleidelijk over in land. In de Coendersbuurt hebben we echter stenen kades: die maken het voor jonge watervogels en andere dieren lastiger om op het droge te komen. Doordat de Bioloop op de gracht drijft, lukt dat nu wel. Ook als het water laag staat.”

Primeur

Stadsecoloog Diny Tubbing kwam het idee voor de Bioloop tegen in een studie van NextCity naar manieren om de biodiversiteit in de stad te vergroten. De Bioloop is nog nergens anders toegepast – het exemplaar in de Coendersbuurt is dus de allereerste. Onderzoeker Maike van Stiphout van NextCity bracht de gemeente in contact met adviesbureau Lehner Gunther, die samen met de gemeente een ontwerp maakte dat aan alle eisen voldeed. Haasnoot Bruggen heeft dit ontwerp uitgewerkt, de Bioloop gemaakt en geplaatst.

Foto van de Bioloop in de Coendersbuurt