Bouw circulair paviljoen in volle gang

Ken je hem nog, de houten uitkijktoren aan de Westlandseweg en Nieuwe Gracht? De toren is vorig jaar afgebroken,  om weer opgebouwd te worden in de Hortus Botanicus van de TU Delft. Niet als toren, maar als circulair paviljoen. De bouw is inmiddels in volle gang!

Opbouw

De bouw wordt uitgevoerd door docenten van Bouwmensen-West en leerlingen van ROC Mondriaan. De structuur staat al grotendeels overeind. Het dak en de vloer volgen nog. Hiervoor is de TU Delft Hortus Botanicus nog op zoek naar circulair materiaal.

Van Marken

Het paviljoen is bedoeld als ontmoetingsruimte en exporuimte. Hier komen bezoekers meer te weten over de relatie tussen de TU Delft Hortus Botanicus en Jacques van Marken, de ondernemer achter de Delftse Gistfabriek. Ludovica Beltrami en Han Li hebben het paviljoen ontworpen. Daarbij lieten zij zich inspireren door een oud handelspaviljoen van de Van Marken-fabrieken.

Circulaire toren

De tijdelijke uitkijktoren werd in 2019 ontworpen door TU-studenten Edmund Thomas Green en Ludvig Sundberg. Uitgangspunt was dat de materialen hergebruikt zouden kunnen worden. Er zijn daarom zijn geen schroeven, spijkers of lijm gebruikt, maar de balken zijn tegen elkaar aan geklemd met stalen banden. Daardoor bleven de balken heel en was de constructie makkelijk uit elkaar te halen.

Circulaire uitkijktoren in Nieuw Delft

Van toren naar paviljoen

Docenten en leerlingen van ROC Mondriaan en Bouwmensen West hielpen vorig jaar bij het afbouwen van de toren. Door de slimme constructie was die klus al binnen anderhalve dag geklaard. De vrijgekomen balken zijn in de werkplaats van Bouwmensen-West geschuurd en verwerkt tot de steunpilaren, kozijnen met deuren, wanden en spanten voor het paviljoen.

Video

Benieuwd hoe de toren vorig jaar werd afgebroken? Bekijk de video: