Bouw PoortMeesters van start

De bouw van PoortMeesters is begonnen. De 114 nieuwe appartementen en stadswoningen in dit gebouw aan de Nieuwe Gracht, komen rondom de grootste klimaatneutrale binnentuin van Nederland te liggen. 

In het carrévormige woongebouw PoortMeesters, ontworpen door Vera Yanovshtchinsky Architecten, komen stadswoningen met 3 en 4 lagen, 2-, 3-, en 4-kamerappartementen, lofts en een penthouse. Het woongebouw is vernoemd naar de twee poorten. Deze zijn bekleed met een 3D geprint kunstwerk dat bestaat uit 4.000 keramiek tegeltjes. Dit ontwerp van Studio RAP verwijst naar de bekende Delfts Blauwe tegeltjes. De poorten zijn dé eyecatchers van PoortMeesters.

Wethouder Martina Huijsmans (gemeente Delft), Wicher Mol (BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling) en Onno Dwars (Ballast Nedam Development) gaven op de bouwplaats het startsein voor de bouw van PoortMeesters. Gebiedswethouder Martina Huijsmans: “Als gemeente houden we ons voortdurend bezig met de vraag: hoe zorgen we dat mensen ook in de toekomst prettig kunnen wonen in Delft? Dat betekent aandacht voor groen en water, maar ook ruimte voor ontmoeting en contact met de buren. In de woningen en binnentuin van PoortMeesters komen die dingen samen. Ik ben trots dat dit project in Nieuw Delft wordt gebouwd.”

4 mensen slaan symbolisch de eerste paal in de grond voor het gebouw PoortMeesters.

Klimaatneutrale binnentuin

De 114 woningen in PoortMeesters komen straks rondom de grootste klimaatneutrale binnentuin van Nederland te liggen. Wicher Mol, ontwikkelingsmanager bij BPD: “Op het dak van de parkeergarage komt een collectieve binnentuin met grote struiken en bomen tot wel negen meter hoog. De tuin bestaat uit twee delen: een gezamenlijke groene ruimte die door alle bewoners van PoortMeesters gebruikt kan worden en de privétuinen van de stadswoningen. Uniek is het waterbergingssysteem: het klimaatneutrale dak kan maar liefst 500.000 m3 hemelwater opvangen. Ruim 80% van alle regen wordt opgeslagen en hergebruikt voor beregening van de binnentuin.”

Impressie PoortMeesters