Bouw zelf in 7 stappen

Dit interview verscheen 15 januari in de Stadskrant Delft, onderdeel van Delft op Zondag

Wie een nieuw koophuis of appartement zoekt, kan natuurlijk het aanbod van makelaars en woningwebsites afspeuren. Sommige mensen pakken het anders aan: zij laten zelf een woning ontwerpen en bouwen. Dat doen ze alleen óf samen met hun toekomstige buren. Dit voorjaar krijgt een nieuwe groep zelfbouwers die kans. De gemeente opent in maart de inschrijvingen voor 16 zelfbouwkavels en 6 grotere groepskavels.

Vijfde reeks

De kavels liggen in het zuiden van Nieuw Delft, tussen de Nieuwe Gracht en het toekomstige Van Leeuwenhoekpark. Het is een van de laatste delen van Nieuw Delft waar nog geen kant-en-klaar plan voor ligt. Noor Debets, projectleider bij gemeente Delft: “We hebben al zelfbouw mogelijk gemaakt op vier andere plekken in Nieuw Delft. Dit is de vijfde en laatste serie zelfbouwkavels in Nieuw Delft.”

Zelfbouwwoningen in het Van Leeuwenhoekkwartier

Zelf opdrachtgever

Het belangrijkste verschil met andere bouwvormen is dat u bij zelfbouw opdrachtgever bent van uw eigen woning. Debets legt uit: “U schakelt zelf een architect in die een ontwerp voor u maakt. Ook kiest u zelf een aannemer en vraagt u een omgevingsvergunning aan. Deze vorm van ontwikkelen heet daarom ‘particulier opdrachtgeverschap’. Het is ook mogelijk om een woongebouw te laten maken voor een groep, met bijvoorbeeld meerdere appartementen. Dit heet ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’, ook wel CPO.”

Verschillende gevels

Hoewel die termen bij veel mensen onbekend zijn, is zelfbouw geen nieuw verschijnsel. Het was vroeger vrij gebruikelijk dat mensen opdrachtgever waren voor hun nieuwe woning of bedrijfspand. “Kijk maar naar oude gebouwen in de Delftse binnenstad. Bijna elke woning heeft een andere gevel”, vertelt Debets. “We hebben in het ontwikkelplan voor Nieuw Delft bepaald dat we dat terug willen brengen in de nieuwe buurten. Zelfbouw levert een heel gevarieerd beeld op. Dat is iets wat je niet altijd ziet bij gewone nieuwbouw.”

Kwaliteit

Zelfbouw heeft veel voordelen voor de toekomstige bewoners, merkt Debets op. Er is natuurlijk ruimte voor bijzondere woonwensen. Zelfbouwers denken goed na over hoe hun ideale woning eruitziet en maken daarin bewuste keuzes. Daardoor is de kwaliteit vaak hoger dan bij projectmatige bouw. “Bij gewone bouw betaal je ook de projectontwikkelaar, die het ontwerp en de bouw van je huis verzorgt. Doordat je als zelfbouwer veel zelf regelt, kun je geld besparen. Veel mensen kiezen ervoor om het geld in het huis te steken, bijvoorbeeld door te verduurzamen. Dat zie je later terug in je woonplezier en energiekosten.”

Kosten

Toch heeft u net als bij een nieuwbouwwoning flink wat budget nodig, benadrukt Debets. “Een kavel in hartje Delft is kostbaar. Wie bijvoorbeeld een kavel aan het park koopt van 6 meter breed, is ongeveer 280.000 euro kwijt aan de grond. Daarnaast heeft u natuurlijk geld nodig om te kunnen bouwen.” Debets adviseert mensen die zelfbouw overwegen daarom om eerst goed te kijken wat hun financiële ruimte is. “Ook een architect kan helpen om te kijken wat haalbaar is.”

Bouwen in een groep

Voor wie een eigen appartement wil laten ontwerpen, is nog een andere stap belangrijk: het vormen van een zelfbouwgroep. “Bij CPO bent u samen met uw toekomstige buren opdrachtgever voor een woongebouw. Dat kunnen bekenden zijn, maar dat hoeft zeker niet. Tijdens de zelfbouwcafés ontmoet u andere mensen die willen bouwen in een groep. U kunt zich aansluiten bij een bestaande groep of er zelf een oprichten,” legt Debets uit. “Het leuke is dat CPO weer allemaal nieuwe mogelijkheden biedt. Wat dacht u van een gemeenschappelijke huiskamer, fitnessruimte of daktuin?”

Gezamenlijke binnentuin op veld 6-noord: de vorige reeks zelfbouwkavels. Ook bij de nieuwe kavels op veld 6-zuid hoort een gemeenschappelijke tuin. 

Begeleiding

Na de loting en Kavelkiesdag kan het zelfbouwproces echt beginnen. Daar komt een hoop bij kijken. Toch hoeft u niet alles zelf te weten en doen, merkt Debets op. Een bouwbegeleider en architect kan u over veel dingen adviseren. Ook zorgt de gemeente voor begeleiding. “We weten dat het een ingewikkeld proces is. Daarom organiseren we vanuit de gemeente verschillende workshops, bijvoorbeeld over duurzaamheid. We organiseren ook een sessie waarbij we alle ontwerpen naast elkaar zetten. Zo kun je van alle buren ook zien wat zij doen.”

Kavelpaspoort en zelfbouwcafés

Noor Debets heeft een paar tips voor wie denkt aan zelfbouw. “Bekijk in ieder geval het online kavelpaspoort. Daarin staan alle spelregels voor zelfbouw in Nieuw Delft. Meld u aan voor de zelfbouwcafés. En maak een afspraak met een hypotheekadviseur om te bekijken wat uw financiële ruimte is. Zo kunt u goed geïnformeerd uw keuze maken.”

Het volgende zelfbouwcafé vindt plaats op dinsdag 24 januari. U kunt zich van 10 t/m 23 maart 2023 inschrijven voor een kavel. De kavels worden uitgegeven op basis van een loting. Kijk voor meer informatie op www.nieuwdelft.nl/zelfbouw.

Bouw zelf in 7 stappen

Stap 1: Oriënteren
Ga na wat uw financiële ruimte is en bepaal uw woonwensen. In het kavelpaspoort leest u alles over de mogelijkheden en de spelregels.

Stap 2: Organiseren
Wilt u een gebouw ontwikkelen met een groep? In deze fase gaat u op zoek naar groepsleden. Tip: benader ook alvast bouwbegeleiders of architecten.

Stap 3: Inschrijven
Schrijf u van 10 t/m 26 maart 2023 in voor de loting van de kavels. U ontvangt een uitnodiging en een lotnummer voor Kavelkiesdag.

Stap 4: Kavelkiesdag
Komt u aan de beurt om een kavel te kiezen? Dan kunt u een optie nemen op een kavel. Het zelfbouwproces gaat nu echt van start!

Stap 5: Plannen maken
Kies een architect en aannemer en laat een ontwerp en bouwplan maken. Vraag daarna de omgevingsvergunning aan.

Stap 6: Bouwen
De bouw duurt meestal één tot twee jaar. Tijd genoeg om over de inrichting van uw woning na te denken.

Stap 7: Oplevering
Pak de laatste dozen in en regel de verhuiswagen. Welkom in Nieuw Delft!

Impressie zelfbouwwoningen veld 6