Bouw zuidelijk deel Nieuw Delft in volle gang

De bouw van het zuidelijk deel van Nieuw Delft is in volle gang. Binnenkort gaan er flink wat heipalen de grond in. Overlast voor omwonenden is niet te vermijden. Wat zijn de plannen en wat betekenen die voor Delft? Manager gebiedsontwikkeling Nieuw Delft Ruud de Graaf en wethouder Ruimtelijke Ordening Martina Huijsmans geven antwoord.

“De nieuwe woonwijk langs de Nieuwe Gracht ziet er goed uit”, vindt wethouder Huijsmans. “Het gebied rondom het oude stationsgebouw is al helemaal onderdeel van Delft geworden. The Student Hotel begint te leven. En de bouw van het Huis van Delft spreekt tot de verbeelding. Dat heeft Nieuw Delft tot nu toe opgeleverd. Ik ben dan ook vol vertrouwen over wat er aan de andere kant van de Ireneboulevard gaat komen.”

Nog niet af

Het noordelijke deel is al een mooie buurt, vindt ook gebiedsmanager Ruud de Graaf. “Terwijl het nog niet af is. Je kunt er al naar de sportschool, tandarts, huisarts. In mei komt er horeca in Antoni. Ik zie regelmatig mensen foto’s maken van de gebouwen. Ik denk dan wel eens: we bouwen hier de monumenten van de toekomst.”

Markant

Komende jaren ligt de nadruk op de ontwikkeling van het zuidelijk deel. Dat is een gebied van zo’n 13 hectare, 18 voetbalvelden groot. In dit deel staat een aantal markante bouwprojecten op de planning, aldus De Graaf. “Afgelopen jaar zijn we hier al begonnen met de bouw van PoortMeesters, een woongebouw met appartementen en eengezinswoningen. Ook staat The Family gepland. Een community building voor gezinnen: kleine, grote, complete en samengestelde gezinnen. Met veel gedeelde voorzieningen. Aan de Papsouwselaan komt de Porseleinen Toren, een opvallende woontoren met onder meer betaalbare huurappartementen.”

Inspelen

Wat verder in Nieuw Delft gaat komen, staat nog niet volledig vast. De Graaf: “We werken nog aan de plannen voor het meest zuidelijk punt. En ook nog voor enkele kavels vlakbij de Industriestraat. Met Nieuw Delft willen we inspelen op hoe mensen willen wonen en werken. Zelfbouw of zelf laten bouwen is mogelijk, of wonen met gedeelde voorzieningen. We stellen stevige eisen aan de energieprestaties van de woningen. Omdat we ervan overtuigd zijn dat duurzaamheid en klimaatbestendigheid de toekomst heeft. De komende maanden bepalen we hierover de randvoorwaarden voor marktpartijen.”

Lat gaat omhoog

“In Nieuw Delft gaan we voor kwaliteit”, constateert Huijsmans. “Daar profiteert de hele de stad van. Want ik merk dat nu ook voor de ontwikkeling van andere plekken in Delft de lat omhoog gaat. Daar komt bij: Nieuw Delft doet meer voor de stad. Zo verbindt het ook Voorhof naadloos met de binnenstad. Dat maakt ook Voorhof aantrekkelijker.”

Mussen

De woningen in Nieuw Delft zijn allemaal gasloos. “En, over kwaliteitsimpuls gesproken,” zo vult De Graaf aan: “Nieuw Delft is en wordt één van de meest duurzame wijken van Delft. Niet alleen de woningen, maar ook de buurt. Met minder eigen auto’s op straat, en meer deelauto’s. De woningen zelf voldoen allemaal aan zeer strenge eisen als het gaat om energieprestaties. En woongebouw PoortMeesters krijgt een klimaatadaptieve binnentuin. Een proeftuin om klimaatadaptieve maatregelen uit te proberen. Die kunnen we, als blijkt dat ze werken, ook elders toepassen. Als de mussen in de zomer van de daken vallen, is het hier straks goed toeven. Of de woningen net zo lang meegaan als die in de historische binnenstad? Dat durf ik alleen maar te denken. Maar ik durf wel te zeggen dat ze bestand zijn tegen zware storm en regen. Ook de verblijfsruimtes trouwens. In de bestrating en het groen is bijvoorbeeld aandacht voor een goede opvang en afvoer van regenwater.”

Slotakkoord

In Nieuw Delft gaat het trouwens niet alleen om wonen. Ook het zuidelijke deel biedt straks ruimte aan voorzieningen en bedrijvigheid. En om er aangenaam te verblijven. In gebouwen komen werkplekken, er is ruimte voor horeca. “We gaan het ook niet helemaal volbouwen”, zegt de Graaf. “Het Van Leeuwenhoekpark komt er. Een park van 600 meter lang, boven op de spoortunnel; hier is geen zware bebouwing mogelijk. Alleen het stadskantoor staat op de spoortunnel. En straks wordt ook het slotakkoord op de spoortunnel gebouwd. Een bijzonder gebouw aan het eind van het Van Leeuwenhoekpark, ter hoogte van de Abtswoudseweg. Na de zomer beginnen we met de aanleg van het eerste deel van dit park.”

Schreeuwende behoefte

Dat Nieuw Delft heel Delft mooier gaat maken is niet de enige reden dat er gebouwd wordt, stelt Huijsmans. “Er is in Delft een schreeuwende behoefte aan woningen. In de prijscategorie bereikbare huur en koop. Delft is een gewilde woonplaats. Zeker vlakbij de historische binnenstad en het station. Daarnaast zijn de woningen ook nodig om de doorstroom in met name de sociale huur te bevorderen.”

Even vervelend als noodzakelijk

Komende maanden gaan omwonenden merken dat de tweede fase is begonnen. Dan gaan flink wat heipalen de grond in. Tot na de zomervakantie wordt er af en aan twaalf weken geheid. Wat zegt wethouder Huijsmans hierover tegen omwonenden? “Wat ik ook tegen mezelf zeg – want ik ben ook een omwonende. Dat het heien even vervelend als noodzakelijk is. Ik vind het wel belangrijk om omwonenden goed te informeren over de bouwplanning. Zeker als zij er ook last van hebben. Dan kunnen ze daar beter rekening mee houden en voelen ze zich er niet door overvallen.”

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over Nieuw Delft en de projecten op de website. Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Meld u aan voor de nieuwsbrief. Of volg Nieuw Delft op Facebook, Twitter en LinkedIn.

Dit interview stond 5 maart 2022 in de Stadskrant, onderdeel van Delft op Zondag.