Circulaire uitkijktoren wordt circulair paviljoen

De circulaire uitkijktoren die sinds vorig jaar op de hoek van de Westlandseweg en Nieuwe Gracht stond, is afgelopen maand afgebroken. De toren krijgt een bijzondere nieuwe bestemming: het hout wordt namelijk gebruikt bij de bouw van een circulair paviljoen, in het teken van Jacques van Marken. Het paviljoen wordt vanaf dit najaar gebouwd in de Hortus Botanicus van de TU Delft. 

Circulair bouwwerk

De tijdelijke uitkijktoren werd ontworpen door Edmund Thomas Green en Ludvig Sundberg, die hiermee een ontwerpwedstrijd van studievereniging D.B.S.G. Stylos en Nieuw Delft wonnen. Uitgangspunt voor het ontwerp was dat de materialen hergebruikt zouden kunnen worden. Er zijn daarom zijn geen schroeven, spijkers of lijm gebruikt, maar de balken zijn tegen elkaar aan geklemd met stalen banden. Daardoor blijven de planken heel en is de constructie makkelijk uit elkaar te halen.

Afbouw  

Docenten en leerlingen van ROC Mondriaan en Bouwmensen West hielpen bij het afbouwen van de toren. Door de slimme constructie was die klus al binnen anderhalve dag geklaard. De planken zijn vervolgens naar de opslag vervoerd, waar het hout nu wordt voorbereid op de bouw van het paviljoen.

Benieuwd hoe de toren is afgebroken? Bekijk deze video:

Samenwerking  

De afbouw van de toren was niet gelukt zonder de hulp van veel partijen. Zo leverde Ballast Nedam West de steiger, zorgde Zwatra transport voor het vervoer en verwijderde Aanpak Schroeffunderingen de fundering. Het proces werd begeleid door de Circular Built Environment-Hub van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.