De Coendersbuurt is klaar

Na vijf jaar bouwen is de Coendersbuurt klaar. De kleinschalige woonbuurt, die bekendstaat om het grote aantal zelfbouwwoningen, is de eerste van de drie buurten binnen Nieuw Delft die is voltooid.

Eerder dit jaar werden de laatste woningen van de Coendersbuurt opgeleverd. Nu de kade af is en de twee bruggen naar het Westerkwartier en het Van Leeuwenhoekkwartier zijn geplaatst, is ook de openbare ruimte nagenoeg klaar. Bewoners legden vorige week de laatste hand aan hun buurt door de kade te voorzien van plantenbakken: een initiatief om de omgeving verder te vergroenen. In het nieuwe plantseizoen volgen de laatste bomen en beplanting.

  • Wethouder Huijsmans met bewoners Coendersbuurt en plantenbak
  • Bewoners Coendersbuurt vult plantenbak

Martina Huijsmans, wethouder Nieuw Delft: “De afronding van deze eerste buurt van Nieuw Delft is een grote stap in het proces om de stad weer aan te helen. Je merkt aan alles dat de bewoners deze buurt sámen hebben opgebouwd. Nu nog steeds leven er veel initiatieven om de leefomgeving nog een stukje mooier te maken. Ik heb extra veel bewondering voor de zelfbouwers die hier hun eigen woning hebben neergezet. Dat vraagt om heel wat creativiteit en pionierschap. Mede daardoor is het een bijzondere, echt Delftse buurt geworden waar we trots op kunnen zijn.”

De Coendersbuurt ligt in het zuidwesten van het station, omringd door het water van de Nieuwe Gracht. De afgelopen jaren hebben 37 kavelkopers en verschillende zelfbouwgroepen hier een eigen woning laten ontwerpen en bouwen. Ook ontwikkelaars ERA Contour en Ballast Nedam Development voegden woningaanbod toe, met de projecten Het Straatje I en II en Floris. Bovendien opende scholencombinatie Delfland in 2017 haar deuren in de nieuwe buurt.

  • Het Straatje fase II
  • Woningen van project Floris
  • Scholencombinatie Delfland

Prettige woonbuurt

De Coendersbuurt was bij de start bouw een van de eerste gasloze buurten van Nederland. De zelfbouwers en ontwikkelaars hebben in het ontwerp van de woningen veel rekening gehouden met duurzaam, natuurinclusief en klimaatadaptief bouwen. Zo is er een huis met een volledig groene gevel en zijn enkele woningen zelfs energieneutraal. De buurt is autoluw ingericht, met een ondergrondse parkeergarage onder een van de woonblokken. Daardoor is er in de straten veel ruimte voor groen en speelruimte voor kinderen.

Bijzondere ontwikkelvorm

Fidan Bulut, gebiedsmanager Nieuw Delft: “Bijzonder aan de Coendersbuurt is de grote variatie die is gerealiseerd in een relatief kleine buurt. Dat geldt voor de woningen zelf, maar zeker ook voor de manier van ontwikkelen. Zelfbouwers, woongroepen, ondernemers, architecten, aannemers en ontwikkelaars hebben naast elkaar aan dit nieuwe stuk stad gebouwd. Dat heeft geleid tot een unieke woonbuurt met een kleinschalig en echt Delfts karakter. De samenwerking is een voorbeeld voor de verdere ontwikkeling van Nieuw Delft.”

Verder bouwen

De komende jaren wordt verder gebouwd aan de andere twee buurten van gebiedsontwikkeling van Nieuw Delft: het Van Leeuwenhoekkwartier en de Abtswoudse Hof. Beide buurten worden naar verwachting in 2025 voltooid.