Coöperatie ‘33Bovengronds’ en gemeente Delft ondertekenen ontwikkelingsovereenkomst voor eerste wooncoöperatie in Delft

In Nieuw Delft komt de allereerste wooncoöperatie van Delft. Eric Amory en René Schalk van 33Bovengronds en wethouder Karin Schrederhof van de gemeente Delft hebben hiervoor donderdag 11 juni een ontwikkelingsovereenkomst getekend.

De wooncoöperatie gaat 33 betaalbare huurappartementen ontwikkelen op veld 6 tussen de Nieuwe Gracht, het toekomstige Van Leeuwenhoekpark en de Ireneboulevard in. De coöperatie speelt met deze woningen in op de vraag van woningzoekenden met een inkomen van 1 tot 1,5 keer modaal.

Middeninkomensgroep helpen

Wethouder Karin Schrederhof: “Nieuw Delft is hard op weg om een prachtig, nieuw stadsgebied in Delft te worden. Dit college juicht het toe dat er geëxperimenteerd wordt met nieuwe woonvormen in dit gebied, zoals deze wooncoöperatie. Veel middeninkomens vallen tussen wal en schip. Hun inkomen is te laag voor een huurwoning in de vrije sector of het krijgen van een hypotheek. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning is hun inkomen juist te hoog. Een hard uitgangspunt van deze wooncoöperatie is dat de huurprijs van de woningen net onder de €1.000,- per maand (inclusief servicekosten) blijft.”

Samen wonen, samen verantwoordelijk

Initiatiefnemer Eric Amory: “Een wooncoöperatie zoals deze kennen wij nog nauwelijks in Nederland. De woonvorm voorziet in betaalbaar woongenot voor de middeninkomensgroep tijdens ‘de levensduur van het complex’. En dit zonder winstoogmerk. Elk lid legt 50.000 euro in, hierover krijg je dividend, verhuis je weer, dan krijg je die 50.000 euro terug.”
René Schalk, mede-initiatiefnemer: “Wat de leden (de huurders) bindt, is de wens om samen een gebouw te ontwikkelen waarin zij zelf kunnen gaan wonen, eigenaar van worden en gezamenlijk financieel verantwoordelijk voor zijn. Ook zorgen de leden straks met zijn allen voor het beheer van het complex.”

“Inmiddels hebben wij een intentieovereenkomst met een bank gesloten. Dit betekent dat de omgevingsvergunning eind dit jaar kan worden aangevraagd. Wij hopen dan in het eerste kwartaal van 2021 te kunnen starten met de bouw”, aldus Amory.

Nog ruimte voor aspirant-leden

De wooncoöperatie is nog op zoek naar enkele  aspirant-leden die nauw betrokken willen zijn bij het verdere ontwerptraject en straks het beheer van het woongebouw. Interesse? Hier lees je meer over het project en vind je de contactgegevens.

Wethouder en initiatiefnemer wooncooperatie ondertekenen ontwikkelingsovereenkomst

Wethouder Schrederhof en Eric Amory van 33Bovengronds ondertekenen de ontwikkelingsovereenkomst.