Delft Mobility opent deelhub met elektrische auto’s en fietsen in Nieuw Delft

Aan de Engelsestraat is de mobiliteitshub van Delft Mobility in gebruik genomen. De hub is een plek waar buurtbewoners en andere gebruikers elektrische auto’s en fietsen met elkaar kunnen delen. Via de JustGo app kan iedereen met een account gebruik maken van de deelauto’s en deelfietsen.

De hub bevindt zich op een tijdelijk parkeerterrein op de hoek van de Abtswoudseweg en de Engelsestraat. Er zijn drie elektrische auto’s en vier elektrische fietsen beschikbaar. Met de gratis JustGo app reserveren, openen, sluiten en betalen gebruikers makkelijk en snel de auto’s en fietsen. Voor het gebruik betaalt men alleen per rit. Laden, onderhoud en service zijn inbegrepen.

Martina Huijsmans: “Steeds meer mensen willen vervoersmiddelen met elkaar delen. Een mooie ontwikkeling, want deelvervoer zorgt voor minder auto’s in de stad en op straat. Dat is belangrijk om de stad gezond en goed bereikbaar te houden. Met deze hub wordt het delen nog gemakkelijker voor mensen die in de buurt wonen of werken.” 

Delft Mobility hub aan de Engelsestraat wordt geopend door een doek van de auto's te halen.

Duurzame mobiliteitstransitie

Het aanbieden van deelmobiliteit past in de ambities van de gemeente om Delft duurzaam bereikbaar te houden. Deze ambities zijn vastgelegd in het Mobiliteitsprogramma Delft 2040. Ook voor ontwikkelgebied Nieuw Delft zet de gemeente in op een duurzame mobiliteitsoplossing. Dat gebeurt door het parkeeraanbod te beperken, en tegelijkertijd alternatieve vormen van vervoer aan te bieden, in de vorm van deelmobiliteit.

Jeroen van Denderen, brandmanager van JustGo: “JustGo is trots en enthousiast om ook in Delft gebruikers toegang te geven tot deelauto’s en deelfietsen. Deelmobiliteit is een moderne, duurzame en toegankelijke oplossing voor de mobiliteitsuitdagingen van bedrijven, gemeenten en hun inwoners. Het gebruik van deelauto’s en -fietsen neemt snel toe en met ons platform kunnen we flexibel meegroeien met de behoefte van de inwoners van Delft.”

Wethouder en bewoners poseren met een elektrische deelfiets

Samenwerking

Voor de deelhub in Nieuw Delft is er een samenwerking van verschillende partijen tot stand gekomen genaamd Delft Mobility. JustGo, het deelplatform van Terberg Business Mobility, levert de elektrische deelauto’s en het bijbehorende deelplatform, de app en de service. Urbee verzorgt de elektrische deelfietsen en Buurauto is projectmanager. Gemeente Delft heeft de deelmobiliteit eerder dit jaar in concessie gegund aan Delft Mobility. Dat betekent dat Delft Mobility het aanbod mag uitbreiden naar meerdere locaties.

Definitieve locatie

De hub bevindt zich nu op een tijdelijk parkeerterrein binnen het ontwikkelgebied Nieuw Delft. Het terrein biedt daarnaast extra plekken om de auto betaald te parkeren. Over enkele jaren start hier de bouw van het zuidelijk deel van het Van Leeuwenhoekkwartier. De deelmobiliteit verplaatst dan naar de parkeergarage onder de nieuwbouw. Iedereen kan dan nog steeds de deelauto’s en -fietsen in de hub gebruiken. Het tijdelijke parkeerterrein wordt dan weer opgeheven.