Toegangspoorten van PoortMeesters onthuld

Ze hebben al een eigen Instagram-account en vrijwel dagelijks maken mensen er al foto’s van: de keramieken poorten van gebouw PoortMeesters! Wethouder Frank van Vliet mocht vorige week de officiële onthulling verzorgen. Lees hieronder meer over de poorten, het gebouw en de waterneutrale binnentuin.

Stadswoningen en appartementen

PoortMeesters is het nieuwe woongebouw aan de Industriestraat, in de buurt Abtswoudse Hof. Het project bestaat uit 59 stadswoningen en 55 appartementen. De woningen zijn gegroepeerd rond een waterneutrale binnentuin. Eind vorig jaar werd het gebouw opgeleverd.

Eén van de toegangspoorten vanuit de binnentuin gezien. Het gebouw PoortMeesters is licht van kleur, met daarin een boogvormige poort, bekleed met blauwe tegels. Door de poort heen zie je de Nieuwe Gracht liggen.

3D-geprinte tegels

Twee poorten geven toegang tot de binnentuin. En die doorgangen zijn wel heel bijzonder. Beide poorten zijn bekleed met z’n drieduizend Delfts blauwe tegels, die samen een kunstwerk vormen. Studio RAP heeft de tegels ontworpen. ‘We laten met dit ontwerp de identiteit van Delft zien, op een eigentijdse manier,’ zegt ontwerper Wessel van Beerendonk. ‘Aan de tegels zie je ook meteen dat het ingenieurswerk is. Dat past bij deze stad.’ Bij het ontwerp is een digitaal algoritme ingezet. Alle keramieken tegels zijn 3D-geprint door Studio RAP en geglazuurd en gestookt door Koninklijke Tichelaar.

Waterneutrale tuin

PoortMeesters heeft een groene, klimaatadaptieve daktuin en het grootste waterneutrale dak van Nederland. Over de gehele dakoppervlakte is een regenwaterbuffer aangebracht. In totaal kan ruim 500.000 liter regenwater worden opgeslagen. De tuin ‘weet’ wat voor weer het gaat worden, op basis van online aangeleverde KNMI-data. Komt er regen? Dan pompt de tuin tijdig de waterreservoirs leeg in de gracht. Wethouder Frank van Vliet: “Met de poorten en de klimaatneutrale binnentuin is PoortMeesters hét bewijs dat bouwen in de stad ook groen, mooi en klimaatadaptief kan.”

Meer informatie

PoortMeesters is ontwikkeld door BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Ballast Nedam Development, naar een ontwerp van Vera Yanovshtchinsky Architecten. Kijk voor meer informatie op de website van BPD.

Foto’s: Riccardo De Vecchi