Feestelijke start CPO Nieuw Delftse Poort

Een bijzonder moment voor de zelfbouwers van ‘Nieuw Delftse Poort’: afgelopen vrijdag mochten zij voor het eerst de begane grond van hun complex betreden. Tijdens een feestelijke start bouw knipte wethouder Vollebregt het lint door, in het bijzijn van de toekomstige bewoners en bedrijven van het gebouw.

In Nieuw Delftse Poort gaat niet alleen gewoond, maar ook gewerkt worden. Op de begane grond komt hondentrimsalon Waggy Tails. Daarnaast heeft softwarebedrijf Systems Navigator een kantoor in het gebouw. Bij een van de appartementen komt bovendien een modevakschool, met een atelier waar lessen worden gegeven.

Ruud de Graaf, gebiedsmanager Nieuw Delft: “Nieuw Delft ligt middenin de stad en sluit aan op de levendigheid van de binnenstad. Daarvoor is het belangrijk dat er niet alleen woningen komen, maar dat er ook bedrijven en voorzieningen zijn. Dit CPO-project is een perfect voorbeeld van hoe bewoners en ondernemers met elkaar dit nieuwe stuk stad vormgeven.”

Begin dit jaar startte de bouw van het kleinschalige appartementengebouw aan de Nieuwe Gracht. De fundering en de vloer van de begane grond zijn inmiddels klaar.

Wethouder Vollebregt knipt lint Nieuw Delftse Poort door

Duurzaam

Nieuw Delftse Poort bestaat in totaal uit 10 levensloopbestendige appartementen en 2 bedrijfsruimten. Het gebouw is ontworpen met een duurzaam collectief verwarmings- en koelsysteem. Verder is er een groen dak met een retentielaag om regenwater vast te houden en vertraagd af te voeren. Ook krijgt het gebouw groene gevels, aan de binnenkant van het hof waar Nieuw Delftse Poort deel van uitmaakt.

Zelfbouw in een groep

Nieuw Delftse Poort komt voort uit collectief particulier opdrachtgeverschap. Dat betekent dat de woningen niet worden gerealiseerd door een ontwikkelaar of corporatie. In plaats daarvan zijn de bewoners en ondernemers zelf opdrachtgever. Zij zijn bijvoorbeeld zelf verantwoordelijk voor het laten maken van een ontwerp en het kiezen van een aannemer: in dit geval Bolton Bouw. De groep wordt daarbij begeleid door architectenbureau Studio Huijgens. Het ontwerp en de uitwerking kwam tot stand in samenwerking met architect Olivier van der Bogt van bureauNZ.

Nieuw Delftse Poort wordt begin 2023 opgeleverd. Het complex maakt deel uit van de zelfbouwwoningen op veld 6, tussen de Nieuwe Gracht en het Van Leeuwenhoekpark.

Zelfbouwgroep Nieuw Delftse Poort