Groene gevel Floris in Coendersbuurt onthuld

De Coendersbuurt is 9 unieke woningen rijker: dinsdag werd namelijk project Floris van Ballast Nedam Development opgeleverd! De woningen aan de Graaf Floriskade hebben elk een eigen ontwerp, afkomstig van Faro Architecten. Daarmee sluit Floris goed aan op de rest van de Coendersbuurt en op de binnenstad. Een van de huizen heeft zelfs een volledig groene gevel met levende planten.

Na de onthulling bracht Martina Huijsmans, wethouder Nieuw Delft,  samen met de nieuwe bewoners de laatste plant aan in de groene gevel. Martina Huijsmans: “Ook in de toekomst moet je fijn en gezond in Delft kunnen wonen. De huizen van Floris zijn een heel mooi voorbeeld van hoe je in een ontwerp rekening kunt houden met ecologie en het veranderende klimaat. Het project past daarmee perfect in Nieuw Delft, waar deze thema’s veel aandacht krijgen.

Onno Dwars, directeur Ballast Nedam Development: “Delft staat niet voor niets in de top 3 van beste woonsteden van Nederland. In deze stad komt alles samen; het historische karakter, een veelheid aan voorzieningen en rijke architectuur in combinatie met ecologische inclusiviteit. Floris maakt voor ons een essentieel onderdeel uit van onze totale ontwikkeling van ca. 400 woningen in deze mooie binnenstedelijke gebiedsontwikkeling. Wij zijn vereerd een bijdrage te mogen leveren aan Nieuw Delft.

Groene gevel

De groene gevel brengt een hoop voordelen met zich mee: zo draagt deze bij aan luchtzuivering, een lagere omgevingstemperatuur, warmteregulatie en biodiversiteit in de stad. Daarmee is de gevel een van de oplossingen waarmee Ballast Nedam Development invulling geeft aan de 17 Sustainable Development Goals van de VN, die de ontwikkelaar ondertekende. Bovendien voelen mensen zich prettiger in een groene omgeving. Ook de andere woningen in Floris zijn duurzaam ontworpen – alle 9 zijn ze gasloos en energieneutraal.

Mondriaan

De groene gevel heeft nog een bijzondere eigenschap. In het ontwerp, dat tot stand kwam in het Jaar van Mondriaan (2017), wordt namelijk teruggegrepen naar de kenmerkende vlakkenverdeling van de kunstenaar. Om dat resultaat te bereiken heeft de maker van het gevelsysteem drie verschillende beplantingsmixen gebruikt. Dankzij een automatisch irrigatiesysteem krijgt de groene buitengevel de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen.

Ontwikkelpartner


Met de oplevering van Floris komt ook de afronding van de Coendersbuurt in zicht. Naar verwachting is de buurt vóór de zomer van 2020, als eerste van de drie buurten in Nieuw Delft, helemaal af. Floris is het eerste project van Ballast Nedam Development in Nieuw Delft. Als gebiedspartner is Ballast Nedam Development verantwoordelijk voor een derde van de ontwikkelingen in de voormalige spoorzone.