Hoe gaat het met… PoortMeesters?

Als één project afgelopen jaar snel de lucht in is gegaan, dan is het wel PoortMeesters aan de Industriestraat. Het complex krijgt niet alleen een klimaatadaptieve daktuin, maar ook twee poorten met een uniek 3D-geprint kunstwerk.

Hoe gaat het nu eigenlijk met de bouw? En wanneer kunnen we die prachtige poorten in het echt bewonderen? We vroegen het Henk Verbaas, senior projectleider van Ballast Nedam West.

In welke fase zit de bouw nu?

“De bouw is gestart in het voorjaar van 2021. PoortMeesters is grofweg onder te verdelen in grondgebonden woningen en appartementen, met een parkeergarage onder de binnentuin die tussen de woonblokken ligt. De 3 blokken grondgebonden woningen zijn in casco klaar: dat betekent dat de betonnen constructie, de vloeren en muren af zijn. We zijn nu bezig met de afbouw. Rondom de gevel brengen we bijvoorbeeld metselwerk aan, een lichte steen met verschillende kleuraccenten. Naast de grondgebonden woningen zijn er 2 blokken met appartementen. Ook die zijn inmiddels op hoogte, het metselwerk is gestart en inmiddels wordt ook de afbouw opgestart.”

Wanneer wordt de binnentuin aangelegd?

“We beginnen nu met het aanbrengen van het dak op de parkeergarage. Die komt op de begane grond te liggen, aan de binnenkant van het complex. Hier bovenop wordt de binnentuin aangelegd. Die heeft natuurlijk een goede bodem nodig, zodat de bomen goed kunnen groeien en er genoeg ruimte is voor de berging van regenwater. Tussen het dak en de tuin komen daarom nog een aantal lagen dakbedekking en substraat. De aanleg van de binnentuin start waarschijnlijk in mei of juni.”

Lijkt het maar zo, of is de bouw enorm snel gegaan?

“Het gaat inderdaad erg hard, en dat komt deels ook door de bouwmethode: de grondgebonden woningen zijn zogenaamde prefab woningen. Dat betekent dat de grote onderdelen, zoals vloeren, voor- en achtergevels en woningscheidende muren in een fabriek worden vervaardigd. Vervolgens worden deze naar de bouwplaats gebracht. Dit gaat veel sneller dan traditioneel bouwen. De appartementen lenen zich hier niet goed voor, omdat je hier te maken hebt met veel grotere onderdelen. Deze woningen worden daarom volledig ‘in het werk’ gebouwd: traditionele bouw dus.”

Wanneer is PoortMeesters klaar?

“Het hele complex moet eind 2022 af zijn, met uitloop voor de laatste woningen tot het eerste kwartaal van 2023. Eind 2022 laat de gemeente ook de buitenruimte aanleggen, zoals de bestrating om het gebouw heen. Wat heel bijzonder wordt zijn de twee poorten, waar de naam van dit project ook vandaan komt. Aan de binnenkant van deze poorten komt een kunstwerk van 3D-geprinte tegels. Die tegels worden gebakken en geglazuurd door de Koninklijke Tichelaar. Hier is nu nog niets van te zien, maar de tegels worden waarschijnlijk in augustus-september aangebracht. Hier ben ik zelf ook wel heel benieuwd naar!”

Impressie van de poort van PoortMeesters met delftsblauwe tegels.

Meer weten over PoortMeesters? Bezoek dan de projectwebsite.