Hoe gaat het Van Leeuwenhoekpark Zuid eruitzien?
Het ontwerp van het zuidelijke deel van het Van Leeuwenhoekpark is klaar. Omwonenden en toekomstige gebruikers konden meepraten en meedenken over het park en hoe dat eruit zou komen te zien. De gemeenteraad heeft daarnaast gevraagd om het park nog groener te maken met extra bomen en (bloeiende) beplanting. Hoe gaat het park eruitzien? Welke ideeën en wensen zijn er? En wat heeft dit deel van het Van Leeuwenhoekpark te bieden?
Delfts stadspark
Het Van Leeuwenhoekpark wordt het groene hart van Nieuw Delft. Een langgerekt park boven op de spoortunnel dat aansluit op de bebouwing. Een groene, ontspannen ontmoetingsplek voor alle Delftenaren en bezoekers van de stad. Het ontwerp voor het stadspark is tot stand gekomen samen met omwonenden en toekomstige gebruikers. Dit proces begon in 2010 met een stadsdialoog over het toekomstige stadspark. Op basis hiervan heeft Baljon Landschaparchitecten in 2018 het voorlopig ontwerp gemaakt. Rond het toekomstige Van Leeuwenhoekpark wordt op verschillende momenten gebouwd. Daarom volgt de aanleg van het park ook in delen. Het noordelijk en zuidelijk deel vormen uiteindelijk het Van Leeuwenhoekpark, het stadspark van Delft. De stad is met dit park een centraal gelegen en unieke groene plek rijker.
Wat kun je hier doen?
Een bovenal groen park met een centraal wandelpad, vlindertuinen, een trapveld, een waterelement en een speelplek. Er komen ook banken en picknicktafels waar omwonenden en bezoekers van de stad elkaar kunnen ontmoeten. Er zijn verder open plekken voor bijvoorbeeld het spelen van jeu de boules of andere buitenspellen waar niet alleen kinderen plezier aan beleven. De ondergrond is daar heel geschikt voor. In het park komen ook grasvelden, een tafeltennistafel, horecaterrassen aan de rand en volop bomen en bloeiende beplanting. De beplanting en bomen versterken de biodiversiteit. Ze bieden voedsel en nestgelegenheid voor kansrijke diersoorten, zoals tuinvogels, gierzwaluwen, bijen en vlinders. De stad is met dit park een centraal gelegen en unieke groene plek rijker.
- Vlindertuin: een plek om rustig te zitten en te genieten van vlinders en planten. De vlindertuinen zijn ervoor rust, ontmoeting en voor omwonenden die samen iets willen doen. Buurtbewoners kunnen bijvoorbeeld bijdragen aan het onderhoud van de vlindertuinen. Ze kunnen daarover afspraken maken met de gemeente.
- Trapveld: op het kunstgras kun je een balletje trappen of andere balsporten beoefenen. Het veld ligt iets verdiept met een zitrand eromheen. De bal komt dan minder snel buiten het veld.
- Waterelement: dit is zowel een speelplek als een plek om bij te zitten. Met stromend water en een waterpomp.
- Speelplek: het palenbos biedt een klim- en klauterspeelplek met uitkijkpunt.
Minder verharding en meer groen
In het definitief ontwerp van het Van Leeuwenhoekpark Zuid staan de volgende wensen en ideeën:
- Minder verharding. Dat gebeurt door het wandelpad, dat als centrale loper door het park leidt, minder breed te maken. Verschillende plekken worden kleiner of groener.
- Minder beton. Het pad wordt half verhard in plaats van beton. Een half-verharding is een combinatie van zacht en verhard materiaal en heeft een natuurlijke uitstraling in zandkleur.
- Meer bomen en andere beplanting. Bekijk de impressie van het beplantingsplan voor een idee van de bomen en (bloeiende) beplanting in het toekomstige park.
- Meer bloeiende beplantingen aan de kant van de woningen.
- Een speelplek in de vorm van een palenbos met veel speelmogelijkheden.
- Een tweede vlindertuin.
- Ruimte voor het terugkeren van de tuinbakken, buurtbieb en insectenhotel uit het tijdelijk park aan de Engelsestraat.
- Extra banken naast het pad bij de lindes en bij de speelplekken.
- Een trapveld van kunstgras in plaats van beton. Daardoor levert dit minder geluid op.
Deze punten zijn terug te zien in het ontwerp. Er is ook aan gedacht om de paden iets te verbreden zodat deze rolstoeltoegankelijker worden. Bewoners en omwonenden reageerden tijdens de presentatie en bij informatiebijeenkomsten enthousiast:
“Het plan is een stuk beter, groener en speelser. En daar ben ik heel blij mee.”
“Ik vind het ontwerp prachtig. Goed dat de rust en reuring een plek krijgen en dat de wensen uit eerdere sessies erin staan. Het is ook een mooie groene tegenhanger voor het stedelijke karakter van de omgeving van dit deel van het park. Het beplantingsplan ziet er veelbelovend uit. Al duurt het natuurlijk even tot dit tot bloei komt.”
“Delft wordt er weer een stukje mooier op!”
Ook wethouder van Vliet was aanwezig bij de presentatie:
“Een park wordt van de stad als je het samen maakt. Veel bewoners hebben goede ideeën voor de inrichting. Dit hebben we al eerder gezien bij het ontwerp voor het Van Leeuwenhoekpark Noord. Delftenaren dachten toen ook volop mee. Prachtig om het resultaat te zien van de ideeën en wensen voor het Van Leeuwenhoekpark Zuid. Met ruimte voor ontmoeting, gezamenlijke projecten voor omwonenden, speelelementen, extra groen en biodiversiteit.”
Van Leeuwenhoekpark Noord
Voor het noordelijk Van Leeuwenhoekpark, tussen het station en de Ireneboulevard, is een aanvullend beplantingsplan gemaakt. Dat was een wens van de gemeenteraad en Delftenaren. In juni worden deze extra bomen en beplanting aangeplant. Er is ook gekeken naar de inrichting van de openbare ruimte rondom De Hooghe Delft. Met bijvoorbeeld een plek voor een openluchtbioscoop. Deze ruimte wordt begin 2026 gerealiseerd. Dat is na de oplevering van De Hooghe Delft.