House of Delft komt definitief op de kop van Nieuw Delft

Door de ondertekening van de koop- en realisatieovereenkomst op woensdag 28 maart 2018 kan nu gestart worden met de ontwikkeling van House of Delft op de kop van Nieuw Delft. Het iconische gebouw wordt gerealiseerd door bouwcombinatie Ter Steege / Dura Vermeer met een ontwerp van Frits van Dongen en Patrick Koschuch.

Visitekaartje voor de stad

Chris Oomen, financier van het project: “Eerder heb ik gezegd dat Delft een visitekaartje nodig heeft waar alles te zien is wat de stad representeert. Zowel historisch gezien als naar de toekomst toe. Op de kop van Nieuw Delft (op veld 1 tussen het Bolwerk en het stationsgebouw) lijkt hiervoor de uitgelezen plek. Het is dan ook mooi dat er nu een haalbaar plan ligt met een woon- en publieke functie. De publieke functie biedt nadrukkelijk ruimte voor de TU, andere kennisinstellingen en kennis-gedreven bedrijven om hier te werken, bijeenkomsten te organiseren en zich op deze unieke plek in Delft te presenteren aan het grote publiek. De komende tijd gaan we dit alles nog verder uitwerken”.

Raimond de Prez, projectwethouder Nieuw Delft: “De afgelopen maanden is het ontwerp en de financiële haalbaarheid van House of Delft nader onderzocht. Begin maart bleken de resultaten van het onderzoek positief. Ik ben dan ook zeer blij met deze ondertekening omdat House of Delft nu de volgende stap richting realisatie kan zetten. Tegelijkertijd betekent dit voor de stad Delft dat zij een iconisch gebouw erbij krijgt, met een passende programmering, op een zeer markante plek in de stad.”

Ode aan de pioniers

Chris Oomen: “De hele wereld kent Delft. Van het beroemde Delfts Blauw aardewerk tot en met de kunstwerken van Johannes Vermeer. Maar Delft is meer. Delft is vooral ook een stad van pioniers en innovaties, al eeuwenlang. Kansen zien, kansen creëren en het onmogelijke mogelijk maken zit in het DNA van Delft. House of Delft is een ode aan die vroegere pioniers en biedt ruimte aan pioniers van de toekomst.”

Isidoor Hermans, projectdirecteur Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft: “House of Delft wordt gerealiseerd op de kop van Nieuw Delft, op veld 1, aan de looproute van station Delft naar de historische binnenstad. Voor bezoekers die met de trein arriveren wordt het opvallende gebouw House of Delft straks de eerste ontmoeting met de stad Delft en met de talenten van vandaag.”

Ontwerp

Het gebouw is een moderne vertaling van de oorspronkelijke woon- en geboortehuizen van belangrijke Delftse pioniers. Je ziet aan het Bolwerk het silhouet van drie Delftse huizen van circa 20 meter hoog. Aan de kant van de Houttuinen komen drie hoge glazen ateliers, als uitsnede van 7 inverse huizen. Deze vertellen de verhalen over de rol die de pioniers van Delft in de geschiedenis hebben gespeeld.

House of Delft biedt straks een breed programma dat onder andere bestaat uit ateliers met een publiek programma, met daaraan gerelateerde werkruimtes voor innovatieve bedrijven en startups, met horeca, ontmoetingsruimten en koopwoningen in de vorm van atelierwoningen, appartementen en maisonnettes voor mensen die dicht bij het centrum en haar voorzieningen willen wonen en met een ondergrondse parkeergarage.

Meer weten over dit bijzondere project? Raadpleeg dan www.houseofdelft.nl

Op de foto, van links naar rechts, Chris Oomen, Raimond de Prez en Isidoor Hermans (foto van Vincent Basler).