Zelfbouw in zuidelijk deel Nieuw Delft

Lange tijd waren er aan de zuidkant van de Ireneboulevard nog geen bouwactiviteiten te zien. Maar inmiddels zien we hier de eerste – houten! – gebouwen verschijnen. Benieuwd wat er op deze plek komt? Lees snel verder!

Wat zijn die houten bouwwerken?

Dit zijn zelfbouwwoningen. Op dit moment worden er 11 van gebouwd, op die plek die wij ‘veld 6’ noemen, ten zuiden van de Ireneboulevard. Zelfbouw kennen we al uit de Coendersbuurt en de noordkant van de Ireneboulevard. Toekomstige bewoners laten hier hun eigen woning ontwerpen en bouwen, waardoor een bijzonder rijtje woningen ontstaat met elk een andere gevel.

Waarom hout?

Twee zelfbouwers hebben gekozen voor prefab houtbouw. En dat gaat heel snel: de constructie staat vaak al in een week overeind. Daarna volgen isolatie, gevel en afwerking. Die hoge snelheid is een belangrijk voordeel van prefab houtbouw. Daarnaast is het een duurzame keuze. De CO2-uitstoot van de productie en het transport is lager dan bij betonbouw. Voor het gebruikte hout kunnen weer nieuwe bomen worden geplant, die nieuwe CO2 opnemen.

Het hout is overigens niet altijd zichtbaar aan de binnenkant van de woning. In sommige ontwerpen wordt de binnenkant helemaal afgewerkt. Als bewoner merk je er dan niet veel van dat je in een houten constructie woont.

Wanneer zijn de eerste woningen klaar?

De eerste bewoners van veld 6 zullen eind dit jaar in hun nieuwe woning trekken. Dan zijn de andere zelfbouwwoningen nog niet klaar. Op de meeste kavels is gekozen voor traditionelere bouw, dat in een lager tempo worden opgebouwd. Bij de zelfbouwwoningen komt ook een parkeergarage met mobiliteitshub. Deze garage wordt volgend jaar in gebruik genomen. Op het dak van de garage wordt bovendien een klimaatadaptieve tuin aangelegd voor de bewoners van veld 6.

Wat komt er nog meer?

Op veld 6 staan nog meer projecten gepland. Zo is het de bedoeling dat er aan de Ireneboulevard een woonzorglocatie van Pieter van Foreest komt, gecombineerd met sociale huurwoningen. Ook voor het meest zuidelijke deel van veld 6 zijn de plannen nog in de maak. Hiervoor maakt gemeente Delft een ontwikkelstrategie.