Minister Van der Wal bezoekt Nieuw Delft

Hoe kun je woningen bijbouwen in de stad, maar daarbij wel rekening houden met natuur en het veranderende klimaat? Die vraag stond vandaag centraal tijdens het bezoek aan Nieuw Delft door Christianne van der Wal, minister voor Natuur en Stikstof.

Onno Dwars, CEO Ballast Nedam Development, minister Van der Wal, en wethouder Frank van Vliet staan over de maquette van Nieuw Delft gebogen

Onno Dwars (CEO Ballast Nedam Development), minister Van der Wal en wethouder Van Vliet

De rondwandeling voerde langs groene plekken in Nieuw Delft, waar natuurinclusiviteit en klimaatadaptatie in de praktijk worden gebracht. Bijvoorbeeld in de openbare ruimte. Zo biedt Park Spoorloos ruimte voor 350.000 liter waterberging. Door de grote variatie in planten, bollen, grassen en bomen is de tuin een geliefde plek voor insecten. Dat geldt ook voor het Van Leeuwenhoekpark in aanleg. De TU Delft doet hier bovendien onderzoek doet naar verkoeling door groen en water.

Bezoek aan Park Spoorloos

Ontwikkelaar Ballast Nedam Development liet zien hoe zij dit aangepakt hebben in hun projecten Floris, Guldenwater en PoortMeesters. Zo bezocht de groep het huis met de groene gevel in de Coendersbuurt, de vlindertuin van Guldenwater en de waterneutrale binnentuin van PoortMeesters. Onderweg ging de minister in gesprek met deskundigen én bewoners over gezond en prettig wonen in de stad. Want natuurinclusief en klimaatadaptief ontwikkelen doen we niet alleen.

Minister Van der Wal praat met een groep bewoners in de binnentuin van het pas opgeleverde complex PoortMeesters.

Minister Van der Wal in gesprek met bewoners van Guldenwater

Oók bewoners spelen een belangrijke rol in het maken van een gezondere, groenere stad. Een groot deel van de stad bestaat uit privéterrein. Dat wil zeggen: de voor- en achtertuin van Delftenaren! In Nieuw Delft worden bewoners aangemoedigd om minimaal de helft van hun tuin groen in te richten. Dat is goed voor de biodiversiteit en gaat hittestress tegen. Het zorgt er ook voor dat regenwater langer vastgehouden kan worden, met minder droogte en wateroverlast als gevolg.

Wall Garden – een pilot van de TU Delft om kades te vergroenen

In Nieuw Delft brengen we ook nieuwe ideeën in de praktijk. Zo experimenteren we in het zuiden van het gebied met bestrating die regenwater beter doorlaat. De TU Delft voelt een pilot uit in de Coendersbuurt met het vergroenen van de kade. En aan diezelfde kade testten we de bioloop: een uittredingspunt die jonge (water)dieren helpt om het water in en uit te komen.

Nieuw Delft dient zo als proeftuin om ideeën te testen die de stad toekomstbestendig, gezonder en natuurinclusiever maken. Minister Van der Wal is enthousiast over de Delftse samenwerking tussen ambtenaren en bouwers. “Delft is echt een trendsetter. Ze laat zien dat gemeenten en bedrijven het zelf kunnen. Dit draagt zoveel bij aan de biodiversiteit, juist in binnensteden,” zegt zij in gesprek met het AD.

Het hele artikel over het bezoek van de minister aan Nieuw Delft lees je hier (AD Premium).

De binnentuin van PoortMeesters: een project van Ballast Nedam Development en BPD Bouwfonds Gebiedsontwikkeling