Nieuw Delft wordt steeds mooier

In en rond Nieuw Delft hebben veel buurtbewoners mooie en goede ideeën voor hun woonomgeving. Of die omgeving nu al af is, of nog in afwachting op de bouw. Dit najaar zijn daar weer twee mooie toevoegingen bijgekomen: een buurtbank in de Coendersbuurt én een informatiebord in het tijdelijk park aan de Engelesestraat.

Buurtbank

Sinds kort prijkt er een bijzondere verschijning aan de Graaf Floriskade: de Delftsblauwe buurtbank in de Coendersbuurt. De bank is een initiatief van buurtbewoners die behoefte hadden aan een gezamenlijke zitplek. En in deze niet-standaard buurt kon natuurlijk geen standaard bank komen.

Het idee voor de bank ontstond al in 2018, vertelt Marja Westhoff, een van de initiatiefnemers: “We wilden op Burendag iets leuks met de nieuwe buren gaan doen.” Geïnspireerd door andere Delftsblauwe voorwerpen in de stad, zoals het bankje en de lantaarnpalen op het Agathaplein, zochten ze contact met Royal Delft. Kon iets soortgelijks ook niet in de Coendersbuurt komen? “Die vonden het een leuk idee en boden een workshop tegels beschilderen aan”.

de buurtbank in de Coendersbuurt

Tijdens deze Burendag beschilderden creatieve bewoners, van jong tot oud, in totaal 53 tegels. De nieuwe huizen in de buurt, maar ook het nabijgelegen station Delft vormden een inspiratiebron. Op de tegels zijn veel fantasiehuizen, look-a-likes van woningen en treinen terug te zien. Royal Delft stelde ook stukjes tegel beschikbaar om vogelhuisjes en een buurtbieb mee te mozaïeken.   

Na de vogelhuisjes en buurtbieb, hebben nu ook de tegels een mooi plekje gekregen in de buurt. “Een gezamenlijke buurtbank leek ons een mooie bestemming voor de tegels”, aldus Marja. Die is er nu gekomen, in samenwerking met de gemeente, Fonds1818 en Royal Delft. “Het is een leuke bank geworden waar je lekker kan zitten. We kijken nu vooral nog erg uit naar het plaatsen van de boom ernaast”.

beschilderde delftsblauwe tegels op de buurtbank in de Coendersbuurt, met tekeningen van huizen en treinen.

Upcycling

Ook in de parkstrook bij de Engelsestraat wordt er samen met de omwonenden gewerkt aan de openbare ruimte. In afwachting van het Van Leeuwenhoekpark, kwam er in de tijdelijke parkstrook afgelopen zomer al een insectenhotel, een kleine buurtbibliotheek en plantenbakken bij. Zo kunnen de bewoners ook de komende jaren alvast genieten van wat groen voor de deur.

Wat nog ontbrak waren een paar bankjes en een informatiebord. Hiervoor werd de samenwerking gezocht met de lokale sociale ondernemers. Printplezier maakte het kleurrijke bord en Stichting Stunt wist van restmateriaal uit de Spoorzone een stevige ombouw te maken. Ook maakten zij de bankjes waar je nu, met uitzicht op het toekomstige Van Leeuwenhoekkwartier, kunt picknicken.

bloembak en picknickbankjes in de parkstrook in Nieuw Delftinformatiebord over de parkstrook in Nieuw Delft