Nieuw plan voor Nieuw Delft: de Koploper

Kavel Vastgoed mag het plan ‘de Koploper’ gaan ontwikkelen in Nieuw Delft. Met dit plan wonnen zij de openbare selectie die de gemeente begin dit jaar uitschreef voor veld 6.4: een kavel in de zuidelijke punt van Nieuw Delft aan het toekomstige Van Leeuwenhoekpark.

Innovatief en duurzaam

De gemeente zocht een partij die op deze plek een gebouw zou realiseren met seniorenwoningen, gecombineerd met commerciële en maatschappelijke (zorg)voorzieningen op de begane grond. Met daarbij een parkeergarage voor bewoners en omwonenden. Met het innovatieve en duurzame plan ‘de Koploper’ wisten ontwikkelaar Kavel Vastgoed, Wearearchitects (WAA) TSA en Sant en Co Landschapsarchitectuur de wensen van de gemeente het best te vertalen naar een compleet concept en ontwerp.

Eerste ontwerp van de Koploper | Vivid Vision 1

Een innovatieve mix

Op de kavel komen seniorenwoningen met binnentuin, gezamenlijke ruimtes, een dak-akker en gastenverblijf. Maar ook bedrijfsruimtes en een parkeergarage voor bewoners en omwonenden. De ontwikkelaar over het ontwerp: “De verschillende onderdelen van het plan zijn in zorgvuldige samenhang ontworpen met ruimte voor beweging en ontmoeting. Voor de ondernemers die zich hier vestigen is er gelegenheid om gezamenlijk te ondernemen en ook bewoners kunnen van deze diensten gebruik maken. De open structuur, de gedeelde entrees en faciliteiten ondersteunen dit. Met als resultaat een aangename, productieve en toegankelijke omgeving voor ondernemers, bewoners en bezoekers.”

Samen wonen rond een hof

“Het duurzame gebouw verrijkt Nieuw Delft met een markante gevel van een betonnen plint en houten bovenbouw.” De appartementen liggen rondom een mooie binnentuin. Dit ondersteunt de wooncoöperatie als woonconcept. Een vorm van samen wonen waarin naar elkaar wordt omgekeken. “Hiermee wordt ingespeeld op de veranderende behoefte van actieve 55+ers, die (meer) regie willen over hun woonomgeving. In een wooncoöperatie nemen bewoners gezamenlijk verantwoordelijkheid over hun huisvesting. Naast een grote variëteit aan woningen, zijn er ook gezamenlijke ruimtes zoals een woonkamer, een binnentuin, een “dak-akker” en een gastenverblijf. De gezamenlijke verantwoordelijkheid voor deze ruimtes creëert de basis voor een ongedwongen saamhorigheid en verlaagd de drempel voor ontmoeting, aldus Kavel Vastgoed.”

De ontwikkelaar roep geïnteresseerden in de woningen van de Koploper op om zich nu al aanmelden via www.dekoploperdelft.nl. Er worden op termijn ook bijeenkomsten georganiseerd over de wooncoöperatie de Koploper.

Eerste ontwerp van de Koploper | Vivid Vision 1

In samenspraak met de buurt

Kavel Vastgoed gaat haar plannen verder uitwerken. Vervolgens worden de plannen naar verwachting begin volgend jaar gepresenteerd aan de buurt. We nodigen buurtbewoners tegen die tijd uit om mee te denken over onder andere de invulling van de begane grond.