Nieuwe tegels voor Huis van Delft

Wie vaak langs Huis van Delft komt zal het niet ontgaan zijn: de werkzaamheden aan en in het gebouw zijn in volle gang, maar de aannemer is al enige tijd geleden gestopt met het aanbrengen van de tegels aan de buitenkant. Waarom is dat zo? En wat gebeurt er nu met de gevel? De ontwikkelaar geeft een update.

Verkleuring

Eerder dit jaar kwam Huis van Delft uit de steigers. Al snel bleek dat een deel van de tegels na het aanbrengen ernstig vervuild is geraakt. Pogingen om de tegels schoon te maken, hadden niet het juiste effect. Ook bleek dat dat de kopse kanten van de tegels niet bedekt waren met keramiek en daardoor een storende verkleuring hadden.

Nieuwe tegels

In een brief aan de omgeving licht de ontwikkelaar toe: “Na rijp beraad heeft de opdrachtgever besloten om geen enkel risico te nemen ten aanzien van de kwaliteit en de kleurstelling van de gevel. Alle tegels worden vervangen door nieuwe tegels met de oorspronkelijk gewenste blauwe kleur.” De nieuwe tegel is voorgelegd aan de Adviescommissie Omgevingskwaliteit. Die adviseert of bouwplannen voldoen aan de welstandeisen. De aannemer is inmiddels begonnen met het vervangen van de gevelstukken. De verwachting is dat de nieuwe gevel begin 2023 klaar is.

Hergebruik

Wat er met de oude gevelstukken gebeurt? Daar komt een goede nieuwe bestemming voor. De tegels die van voldoende kwaliteit zijn, worden verwerkt in een ander project.