Ondertekening intentieovereenkomst voor eerste wooncoöperatie in Delft

Eric Amory en René Schalk (Coöperatie middeldure huurwoningen Leeuwenhoek in oprichting), Karin Schrederhof (wethouder gemeente Delft) en Fidan Bulut (gebiedsmanager Nieuw Delft) hebben maandag 7 oktober een intentieovereenkomst getekend voor de eerste wooncoöperatie in Delft. Een nieuwe woonvorm in Delft waardoor woningen beschikbaar komen voor mensen die of een kleinere beurs hebben of niet in staat zijn om een woning te kopen.

De Coöperatie middeldure huurwoningen Leeuwenhoek in oprichting wil 33 betaalbare huurappartementen in het projectgebied Nieuw Delft realiseren.

Experimenten met nieuwe woonvormen
Wethouder Karin Schrederhof: “Nieuw Delft is hard op weg om een prachtig, nieuw stadsgebied in Delft te worden. Dit college juicht het toe dat er geëxperimenteerd wordt met nieuwe woonvormen zoals deze wooncoöperatie zodat er ook woningen in Nieuw Delft én Delft beschikbaar komen voor mensen die of een kleinere beurs hebben of niet in staat zijn om een woning te kopen. Een hard uitgangspunt van de coöperatie is dat de huurprijs van deze 33 woningen net onder de €1.000 per maand blijft.”

Andere vorm van financiering
Het eigendom van de 33 woningen komt in handen van de wooncoöperatie, waarvan de leden bestaan uit huurders. De financiering wordt deels verzorgd door particulieren. De Coöperatie middeldure huurwoningen Leeuwenhoek i.o. heeft als doel om ‘voor de levensduur van het complex’ deze betaalbare huurwoningen te beheren zonder winstoogmerk. De doelgroep voor deze 33 woningen zijn de middengroepen in breedste zin van het woord: starters op de woningmarkt, (eenouder-)gezinnen en ouderen met een inkomen tot circa 1,5 keer modaal.

Middengroepen helpen
Initiatiefnemers Eric Amory en René Schalk: “In de huidige woningmarkt vallen grote groepen tussen wal en schip. Een wooncoöperatie naar Duits of Zwitsers model kennen we nog nauwelijks in Nederland en voorziet in -voor de levensduur van het complex- betaalbaar woongenot voor middengroepen. Onderscheidend is dat de huurders zelf nauw zijn betrokken bij het initiatief en het beheer. Via het lidmaatschap van de coöperatie worden ze immers eigenaar van hun eigen huurwoningen en is gewaarborgd dat de woningen zorgvuldig beheerd en betaalbaar blijven.”

Planning
Het initiatief van de Coöperatie middeldure huurwoningen Leeuwenhoek i.o. behelst het ontwerp, realisatie en bewoning van een complex met 33 flexibel te gebruiken 3-kamer appartementen met een groene uitstraling en een gemeenschappelijke tuin met een duurzame energievoorziening. Er is bovendien ruimte voor een aantal (elektrische) deelauto’s achter het gebouw. De komende maanden wordt onderzocht of dit initiatief haalbaar is. Bij voldoende belangstelling van huurders en investeerders start de bouw in de zomer van 2020.

Ondertekening intentieovereenkomst voor eerste wooncoöperatie in Delft

Foto van links naar rechts: Fidan Bulut, wethouder Karin Schrederhof, Eric Amory en René Schalk