Park Spoorloos: de achtertuin van het stationsgebouw

Over een paar maanden kunnen we in Nieuw Delft genieten van een gloednieuw parkje. Achter het monumentale stationsgebouw is de Koninklijke Ginkel Groep bezig met de aanleg van ‘Park Spoorloos’. De eerste contouren zijn al zichtbaar, maar hoe ziet de stationstuin er straks uit als hij af is? We vroegen het aan Pia Kolfschoten, die als landschapsarchitecte aan het ontwerp werkte.

“De uitgangspunten voor het ontwerp hebben we samen met omwonenden bepaald. Wat voor plek moet het worden, wat moet je er kunnen doen?” zegt Pia. “Het nieuwe stationsgebied is een vrij ‘stenige’ omgeving. Een groene inrichting was daarom belangrijk. Bovendien moest de stationstuin een fijne verblijfsplek worden voor de stad, waar iedereen kan komen om te zitten, lezen of op de trein te wachten.”

Beplantingsplan
Wie door de bouwschuttingen van het park spiekt krijgt al een aardige indruk van de indeling van het park. Voor de zomer zijn de randen van de groenelementen geplaatst. “Om het een echte verblijfsplek te maken, hebben we een onderlaag van groenvakken gemaakt met randen waar je op kan zitten,” aldus Pia. “De losse ontspannen vormgeving vormt een mooi contrast met de rest van de spoorzone, waar vooral strakke patronen te zien zijn.”

De groene onderlaag wordt verder ingevuld met vaste planten, klimplanten en bomen. De Ginkel Groep stelt op dit moment het beplantingsplan voor het park samen. “Daarin komt veel variatie in kleur, blad en bloeiseizoen. Ook kiezen we voor planten die aantrekkelijk zijn voor bloemen en bijen.”

Pergola
Blikvanger is de stalen pergola, die een paar weken geleden werd geplaatst aan de kant van de Coenderstraat. Deze wordt straks begroeid met klimplanten. “De pergola vormt echt de entree van het park. Bovendien zochten we een manier om het monumentale stationsgebouw weer ‘aan de weg te zetten’. Vanaf de Coenderstraat gezien ligt het stationsgebouw hoger en wat naar achteren: daardoor valt het minder op vanaf de straat, zeker als de gebouwen langs de Nieuwe Gracht er straks staan. De pergola vestigt extra aandacht op het gebouw.”

Park Spoorloos uitzicht op het oude station

sdr

Verwijzingen
Park Spoorloos komt te liggen op de plek waar vroeger de perrons van station Delft lagen. Niet alleen de naam herinnert aan die vroegere functie, maar ook in het ontwerp zitten verwijzingen naar het spoor. “Zo zijn de randen van de groenvakken gemaakt van cortenstaal, wat doet denken aan een roestig treinspoor. Het grind op de wandelpaden is geïnspireerd op het ‘split’ onder de treinrails – en er worden zelfs spoorstaven in verwerkt. En de pergola: doet die niet een beetje denken aan de bovenleiding van het spoor?”

Planning
Op dit moment is de Ginkel Groep bezig de trappen naar het park en de paden aan te leggen. In oktober volgt het natuursteen aan de kant van het monumentale stationsgebouw. Rond die tijd wordt ook de beplanting aangebracht, zodat het park naar verwachting eind oktober klaar is.