Project omschrijving

Circulaire uitkijktoren Westlandseweg

Aan de Westlandseweg werken TU-studenten aan een circulaire, tijdelijke uitkijktoren. Het houten bouwwerk werd ontworpen door Edmund Thomas Green en Ludvig Sundberg, die eind 2019 een ontwerpwedstrijd wonnen van studievereniging D.B.S.G. Stylos en Nieuw Delft.

Daarbij werden bouwkundestudenten uitgedaagd om een tijdelijke, circulaire uitkijktoren te ontwerpen als aanvulling op de broedplaats van I CHANGE. Vanwege de situatie rond het coronavirus is het nu nog niet bekend wanneer de toren opengaat voor bezoekers. De verwachting is dat de toren binnenkort op een veilige manier kan.

Circulaire uitkijktoren in Nieuw Delft

Circulair

Bijzonder aan het ontwerp van Edmund en Ludvig is de innovatieve constructie, waardoor de toren voor een groot deel circulair is. Er worden geen schroeven, spijkers of lijm gebruikt, maar de balken worden tegen elkaar aan geklemd met stalen banden. Daardoor is het materiaal later opnieuw te gebruiken en kan de toren eenvoudig af- en weer opgebouwd worden.

Samenwerking

De uitkijktoren is tot stand gekomen met veel ondersteuning van andere bedrijven en organisaties. Zo maakte Glass Swinging Structures de constructieberekeningen, zorgde StopDigging voor de fundering, leverde Douglas Hout het hout en Fromm Packaging het staal. Studievereniging D.B.S.G Stylos hielp het ontwerpteam meer studenten bij het project te betrekken, zodat het ook voor hen een leerzame ervaring was. Ballast Nedam West begeleidt de bouw van de toren.

Locatie

Gebiedspartner Ballast Nedam Development is op dit moment met de gemeente in gesprek over het realiseren van een gebouw met ruimte voor wonen en werken, op het terrein aan de Westlandseweg. Omdat het nog even duurt voordat de bouw start, wordt de locatie op dit moment gebruikt als tijdelijke broedplaats voor de zero foodwaste-beweging I CHANGE. De broedplaats en de uitkijktoren blijven hier naar verwachting tot het najaar van 2021 staan, om daarna te verhuizen naar een nieuwe locatie.

Tijdelijke initiatieven

Op sommige plekken in Nieuw Delft duurt het nog even voor de bouw begint. We gebruiken die velden graag voor initiatieven die iets moois bijdragen aan de stad, met speciale aandacht voor thema’s als duurzaamheid, innovatie en verbinding. De uitkijktoren is daar een voorbeeld van. Bekijk de andere tijdelijke initiatieven in ons projectoverzicht.

Circulaire uitkijktoren in Nieuw Delft

Details

Partners & financiers: Gemeente Delft, D.S.B.G. Stylos, Ballast Nedam Development & Ballast Nedam West, Glass Swinging Structures, StopDigging, Douglas Hout, Fromm Packaging
Looptijd: 2019 t/m 2021
Locatie: Westlandseweg – Nieuwe Gracht, broedplaats I CHANGE