Project Description

De ecotoren op het werkterrein van Nieuw Delft

Op het werkterrein van Nieuw Delft staat sinds enige tijd een bijzonder object: een bochtig, stalen frame met een gebouwtje in het midden. Waar is het voor en waarom staat het daar? Indebuurt Delft vroeg ons om toelichting en plaatste er een artikel over. Hieronder delen we het antwoord:

Onder wat nu de bouwlogistieke zone van Antoni, de zelfbouwwoningen en Guldenwater is, rijden dagelijks tot wel 300 treinen per dag door de spoortunnel. Het zwarte bouwwerk dat voor de zomer verscheen is onderdeel van die tunnel. Op deze plek zit namelijk een Rook- en Warmte Afvoerinstallatie (RWA-installatie). Mocht er brand ontstaan in de spoortunnel, wordt rook en warmte afgevoerd met behulp van deze uitblaasvoorziening.

Over een aantal jaar wordt het Van Leeuwenhoekpark gefaseerd aangelegd bovenop de tunnel. Omdat de uitblaasvoorziening dan onderdeel is van het park, heeft LODEWIJK BALJON landschapsarchitecten de omkleding ontworpen. De zogenaamde ‘ecotoren’ blijft er niet zo uitzien waneer deze straks in het park ligt. De constructie krijgt een begroeiing van klimrozen, waardoor het idee van een groen prieeltje ontstaat dat goed in de omgeving past.