Project omschrijving

Mobiliteitshub voor zelfbouwers en omgeving in Nieuw Delft

In het zuiden van het projectgebied Nieuw Delft komt een mobiliteitshub. Op het dak van de hub komt een gezamenlijke tuin voor onder meer de zelfbouwers op veld 6. Martina Huijsmans: “Voor de zelfbouwkavels op veld 6 in Nieuw Delft was de realisatie van een duurzame mobiliteitsoplossing een belangrijk uitgangspunt. De hub is niet alleen bestemd voor de zelfbouwers, maar ook voor de omgeving. Zowel de omwonenden als de nieuwe zelfbouwers worden betrokken bij de realisatie van de hub.”

Mobiliteitshub


De mobiliteitshub moet uitkomst bieden aan buurtbewoners en andere gebruikers die vervoersmiddelen met elkaar willen delen. Denk aan (elektrische) auto’s, scooters en (bak)fietsen. En mogelijk leidt de hub wel tot het delen van meer, zoals een dakkoffer, skibox, kinderzitje of aanhanger. In de hub komen circa 45 parkeerplaatsen, waarvan circa 12 privé auto’s, 20 deelauto’s voor de CPO’s (zelfbouwers in collectief opdrachtgeverschap) en 10 deelauto’s voor openbaar gebruik. Daarnaast is er eventueel ruimte voor deelscooters, deelfietsen, containers en andere deelfaciliteiten.

Win-win-situatie


Een groot voordeel voor gebruikers is dat zij de prettige zekerheid hebben van gegarandeerd vervoer en minder kosten kwijt zijn aan auto’s en parkeerplaatsen. Martina Huijsmans: “Er ontstaat tegelijkertijd ook meer binding met de buurt omdat mensen elkaar door het delen beter leren kennen. Verder zorgen minder auto’s in de omgeving voor een schonere lucht en meer ruimte die anders ingenomen wordt door geparkeerde voertuigen.

In de vrijgekomen ruimte kan bijvoorbeeld extra groen worden aangelegd of een zithoek of tijdelijke speelplaats worden gecreëerd. Passend bij de wensen van de buurtbewoners. Kortom, een mobiliteitshub is ideaal voor mensen die zich slim willen vervoeren én streven naar een leefomgeving met hoge kwaliteit.” De gemeente zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2021 een marktpartij selecteren die de gewenste dienstverlening van de zelfbouwers en omgeving kan aanbieden.

kaart van ligging mobiliteitshub voor zelfbouwers Nieuw Delft