Project Description

Het stadskantoor

Huis van de stad – publiekshal – multi functioneel vergadercentrum
In het hart van Nieuw Delft staat een bijzonder gebouw: het nieuwe stadskantoor van Delft. Hierin zijn diverse diensten van de gemeente gevestigd (kantoren op de verdiepingen) en inwoners van Delft kunnen voor diverse gemeentelijke producten terecht in de publiekshal op de begane grond. Het gebouw wordt gecombineerd met de nieuwe stationshal en daaronder het ondergrondse treinstation en een fietsenstalling. Dit markante gebouw is ontworpen door Mecanoo Architecten uit Delft en is het visitekaartje voor de stad en voor reizigers de toegangspoort voor Delft. Het vormt de schakel tussen de historische binnenstad en Nieuw Delft. De verlaagde daklijnen op de hoeken zorgen ervoor dat er een geleidelijke overgang is naar de bebouwing in de directe omgeving. De inkepingen in de gevel van het gebouw verwijzen naar de oude straatjes en steegjes in de binnenstad van

  • Foto van de zijkant van het stadskantoor
  • Foto van het stadskantoor toen deze voor 80% af was
  • Foto van werkzaamheden aan het stadskantoor
  • Foto van werkzaamheden aan het stadskantoor
  • Foto van het stadskantoor vanaf de buszijde
  • Foto van werkzaamheden aan het stadskantoor
  • Foto van werkzaamheden aan het stadskantoor
  • Foto van werkzaamheden aan het stadskantoor

Vanwege de locatie op de plek van het oude viaduct, is het stadskantoor in twee fasen gebouwd. Fase 1 van het stadskantoor besloeg 80% van het gebouw en werd begin 2016 in gebruik genomen door de gemeentelijke organisatie. Met de bouw van de resterende 20% (fase 2) is gestart na de sloop van het oude spoorviaduct. Begin 2017 werden de hal met publieksbalies en de daarboven gelegen kantoorruimtes in zijn geheel in gebruik genomen.

Het is een innovatief en duurzaam gebouw dat in 2009 is onderscheiden met de Good Green Design Award. Voor het koelen en opwarmen van het gebouw wordt gebruik gemaakt van een warmte- en koudeopslaginstallatie. Door de glazen gevels komt er volop daglicht binnen en om energie te besparen is er daglicht gestuurde verlichting. Het pand is verder zo ontworpen dat er zonnepanelen op het dak konden komen – deze zijn inmiddels geplaatst.

  • Foto van een vergaderruimte in het stadskantoor
  • Foto van stoelen in het stadskantoor
  • Impressie van de werkplekken in het stadskantoor
  • Foto van de werkplekken in het stadskantoor
  • Foto van de pauzeruimtes in het stadskantoor
  • Foto van de werkplekken in het stadskantoor
  • Foto van zitplek in het stadskantoor
  • Foto van hal in het stadskantoor

Project details

Fase: Gerealiseerd
Betrokken partijen: Mecanoo architecten, BAM Utiliteitsbouw
Planning: Gehele gebouw in gebruik in 2017