Project omschrijving

Tuin van Delft

Op het Houttuinenplein, naast Huis van Delft en station Delft, wordt ‘Tuin van Delft’ gerealiseerd. Hiermee wordt het Houttuinenplein een aantrekkelijke groene plek, waar men elkaar kan ontmoeten, of even op de trein kan wachten. 

Delftenaren konden reageren op drie schetsontwerpen, waarbij het ontwerp van BOOM Landscape uiteindelijk werd gekozen. Het ontwerp voor Tuin van Delft bestaat uit verschillende groenvakken met zitranden. Tussen de groenvakken in komt ruimte voor een terras en buitenexposities. Daarmee wordt het plein een groene plek waar veel ruimte is voor biodiversiteit en waar het prettig vertoeven zal zijn.

Delftse bestrating

De bestrating in Tuin van Delft zal bestaan uit een mix van oude en nieuwe bakstenen. Deze zullen worden aangelegd in vlakken van verschillende groottes en patronen, en wordt daarmee een ode aan het eeuwenoude ambacht van stratenmaken. BOOM Landscape maakte hiervoor een inventarisatie van alle soorten bakstenen die door de geschiedenis heen zijn gebruikt en worden gebruikt in de stad. Komend jaar worden zoveel mogelijk restpartijen verzameld om in het nieuwe ontwerp te gebruiken.

Impressie Tuin van Delft met zicht op station

Adviezen uit de stad

Delftenaren kwamen tijdens de selectieronde met adviezen en suggesties. In een online enquête vroegen ze vooral aandacht voor de opvang van regenwater, zitcomfort en de looplijnen over het plein. BOOM Landscape heeft deze adviezen meegenomen in het voorlopig ontwerp. Door de groenvakken iets te draaien ontstaat een logische en directe wandelroute tussen het station en de binnenstad. Regenwater dat op het plein valt, wordt opgeslagen in de ondergrond en opnieuw gebruikt voor de beplanting. In de uitwerking besteden de ontwerpers nog aandacht aan de afscheiding tussen het plein en het aangrenzende fietspad. Tot slot geven zij extra aandacht aan de hoogte en vormgeving van de muurtjes rond de groenvakken zodat dit prettige zitplekken worden.

Planning

De komende tijd werkt BOOM Landscape verder aan het definitieve ontwerp. De aanleg kan beginnen wanneer het gebouw Huis van Delft af is, inclusief de innovation gallery op de begane grond. Naar verwachting is dit eind volgend jaar het geval. De aanleg van Tuin van kan waarschijnlijk eind 2022 of begin 2023 beginnen.

Project Details

Planning Start aanleg: Q4 2022 of Q1 2023
Ontwerp BOOM Landscape