Project omschrijving

Tuin van Delft

De Houttuinen is veranderd in een fijne groene verblijfsplek, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, of even op de trein kunnen wachten.

Op het plein met verschillende groenvakken en zitranden is er ruimte voor onmoetingen en buitenexposities. Het plein is daarmee een groene plek waar het prettig verblijven is. Grenzend aan het Huis van Delft vormt het straks een belangrijk onderdeel van de route tussen het station en de binnenstad.

Eerder werd ‘Tuin van Delft’ gekozen als winnend ontwerp voor de herinrichting van het Houttuinenplein. BOOM Landscape heeft het ontwerp gemaakt. Daarbij heeft het ontwerpbureau de adviezen van de stad meegenomen die naar voren kwamen bij participatie over de selectie van het schetsontwerp.

Groen

De Tuin van Delft is groen. Omdat het plein op het dak van de spoortunnel ligt, is er in het ontwerp rekening gehouden met kabels, leidingen, vluchtgangen en luchtinstallaties. Om ruimte te creëren voor de beplanting zijn er groenvakken met gemetselde randen om op te zitten. De planten en de bomen geven koelte tijdens warme dagen en zorgen voor een rijke biodiversiteit. Ze vangen regenwater op, dempen geluid en verminderen luchtvervuiling. Er komt een waterbuffer onder de plantvakken die regenwater vasthouden voor droge perioden. De mix van bomen en planten geeft jaarrond een rijk gelaagd beeld van kleuren en texturen.

Frank van Vliet, wethouder Klimaat, Cultuur en Openbare ruimte over Tuin van Delft: Tuin van Delft is een fijne plek voor iedereen. Om elkaar te ontmoeten, rust te zoeken of gewoon even op de trein te wachten. De bomen, planten en bloemen zorgen niet alleen voor kleur en verkoeling, maar zijn ook een oase voor insecten, bijen, vlinders.”

(Her)gebruik van regenwater

De planten en bomen in de plantvakken krijgen water van het regenwater dat wordt opgevangen en vastgehouden in de waterbuffer. Zo is er geen kraanwater nodig. Op het tunneldak liggen verschillende lagen, te beginnen met een laag met kleikorrels om het water op te slaan. Het regenwater komt via verschillende goten in het plein in de plantenvakken terecht. Tussen de plantvakken zijn verbindingen aangebracht om het water te verdelen. Het overtollig water stroomt in de gracht.

Ode aan vakmanschap

Het Huis van Delft is een ode aan de pioniers, aan de grote meesters die Delft heeft voorgebracht. Het groene plein daarnaast moet daar goed bij passen. Het vakmanschap komt daarom ook terug in de Tuin van Delft. Landschapsarchitect Philomene van der Vliet van BOOM Landscape licht het ontwerp toe: “Het vakmanschap komt ook terug in de Tuin van Delft. Zo krijgt het gedetailleerd straat- en metselwerk van nieuwe en 100-jaar oude, hergebruikte klinkers. Samen vormen ze een kunstwerk. Een tapijt met typisch Delftse patronen omzoomd door plantvakken met gemetselde zitranden. Het maken van zulke gedetailleerde verbanden en patronen kan bijna niemand meer en vereist echt vakmanschap.”

Delftse bestrating

De bestrating in Tuin van Delft bestaat uit een mix van oude en nieuwe bakstenen. In vlakken van verschillende groottes en patronen. Het plein vormt een ode aan het eeuwenoude ambacht van stratenmaken. BOOM Landscape maakte een inventarisatie van alle soorten bakstenen die door de geschiedenis heen zijn gebruikt in Delft. Voor de aanleg zijn er zoveel mogelijk restpartijen verzameld om in het plein te gebruiken die vakkundig zijn verwerkt in het uiteindelijke resultaat.

Adviezen uit de stad

Delftenaren konden reageren op drie schetsontwerpen. Mede op basis van de adviezen uit de stad, koos de selectiecommissie het ontwerp van BOOM Landscape, Tuin van Delft. Delftenaren kwamen tijdens de selectieronde ook met verbeterpunten en suggesties. In een online enquête vroegen ze vooral aandacht voor de opvang van regenwater, zitcomfort en de looplijnen over het plein. BOOM Landscape heeft de adviezen meegenomen in het ontwerp. Door de groenvakken iets te draaien ontstaat een logische en directe wandelroute tussen het station en de binnenstad. Regenwater dat op het plein valt, wordt opgeslagen in de ondergrond en opnieuw gebruikt voor de beplanting. In de uitwerking hebben de ontwerpers nog aandacht besteed aan de afscheiding tussen het plein en het fietspad. Tot slot geven zij extra aandacht aan de hoogte en vormgeving van de muurtjes, zodat dit prettige zitplekken worden.

Tuin van Delft

Projectdetails

Planning Aanleg afgerond: april 2024
Ontwerp BOOM Landscape
Aannemers Aannemingsbedrijf C. de Kwaadsteniet & Metselbedrijf Zwaan
Opdrachtgever Gemeente Delft