Wanneer je het station uit wandelt, springt dit gebouw meteen in het oog: Huis van Delft. Een nieuw, Delfts blauw icoon voor de stad. Dingeman Leijdens helpt het project naar de finish te brengen. In dit interview vertelt hij wat er straks allemaal te zien en te doen is in Huis van Delft.
Pioniers
De buitenkant van Huis van Delft is een en al geschiedenis van Delft, vertelt Dingeman. “Compleet met Delfts blauw tegelwerk. Al komt dat tegelwerk uit Friesland”, vervolgt hij met een knipoog. De tegels zijn met de hand gebakken in de Koninklijke Tichelaar fabriek in Makkum. De contouren van de drie metershoge entrees verwijzen naar de geboortehuizen van Delftse pioniers, zoals Johannes Vermeer, Hugo de Groot en Antoni van Leeuwenhoek.
Delfts blauw
Huis van Delft bestaat uit twee delen. Een deel waar gewoond wordt en een deel dat openbaar toegankelijk is. “Delft Marketing en het VVV zitten al op de begane grond van het gebouw. Verder komt er een expositieruimte, waar de grote, technische ondernemingen en kennisinstituten van Delft hun innovaties laten zien. Denk aan TU Delft, TNO, DSM en IHE. Ook komt er een auditorium voor lezingen. En in de kop van het gebouw: een chique restaurant.”
Indrukwekkend kunstwerk
Dat is nog niet alles. Ook de hal, die straks zichtbaar is via de glazen entrees, wordt bijzonder. “De ruimte gaat aanvoelen als een kathedraal. Aan het plafond komen grote, bronzen kroonluchters te hangen. De tegels op de wanden vormen een indrukwekkend kunstwerk dat door alle ruimtes en over het plafond doorloopt.” Het kunstwerk is gemaakt door Job Smeets en geïnspireerd op de geschiedenis en de karakteristieken van Delft. Mét een vleugje humor. Zo komt Molen de Roos erin terug als een bloemenvaas, met rozen erin en wieken erop.
Ambachtswerk
“Huis van Delft wordt een gratis, openbaar museum waar je Delfts blauw van dichtbij bekijkt. Datzelfde geldt voor de technische innovaties. Niet ergens buiten de stad, maar vlakbij het station, voor iedereen zichtbaar.” Huis van Delft is naar verwachting begin 2025 af. “De planning is wat ruim, omdat we afhankelijk zijn van twee bijzondere stukken ambachtswerk. Het kunstwerk zelf, maar ook de handbeschilderde tegels.”
.