Op het dak van de spoortunnel wordt hard gewerkt aan het Van Leeuwenhoekpark. Totaal 600 meter lang, strekt het park zich straks uit als een groene loper door Nieuw Delft. Dit voorjaar werd het eerste deel geopend. Het volgende deel is naar verwachting eind oktober, begin november klaar.

Klimaatonderzoek

Het park is ontworpen door BALJON landschapsarchitecten. Klimaatonderzoekers van de TU Delft dachten mee. Zij onderzochten met weermodellen hoe het park zo ingericht kan worden, dat het klimaat er zo aangenaam mogelijk is. De bomen zijn bijvoorbeeld zo geplaatst dat ze zoveel mogelijk schaduw geven. Tegelijkertijd breken ze de valwind die tussen de gebouwen waait. Ook het waterwerk aan de entree – met de verschillende spuitertjes en verstuivers – is ontworpen om verkoeling te brengen.

Waterbuffer

In het park is ook rekening gehouden met stortbuien. Onder het noordelijk deel van het park is ruimte voor de opvang van 60.000 liter water. Na een stortbui wordt het water opgeslagen, om daarna stapsgewijs afgevoerd te worden. Benieuwd hoe de aanleg in zijn werk ging? Tijdens de eerste fase liet Patrick Visser van Donker Groen het zien:

.

.

Biodiversiteit

De bomen en planten in het park zijn zo gekozen dat er voor dieren genoeg voedsel en nestgelegenheid in het park is. Bijvoorbeeld voor tuinvogels, gierzwaluwen, bijen en vlinders. Als het park af is, is er van het vroege voorjaar tot het late najaar nectar te vinden. Er komen ook fruit- en notenbomen. Kom gerust kersen of kweeperen plukken en kastanjes of walnoten rapen.

Delfts DNA

Lodewijk Baljon vertelt over het ontwerp: “We hebben Delfts DNA in gedachte genomen. Delft is herkenbaar aan haar lange lijnen: de Delftse grachten en de smalle dwarsstraten die met bruggen verbonden zijn. Aan het einde van deze zichtlijnen is vaak een markante Delftse toren te zien. Dit hebben we vertaald in het ontwerp door middel van een centrale loper met twee bruggen. De loper biedt zicht op de oude en nieuwe torens van de stad.”

Picknicken, sporten, spelen

In het hart van het park ligt de centrale loper waar bijzondere plekken in worden opgenomen. Bijvoorbeeld een wandelbrug waar je uitkijkt over het park en een plek waar je kunt basketballen. De randen van de loper nodigen uit tot zitten of spelen. Op de glooiende, groene flanken van het park kun je liggen in het gras, picknicken, een boek lezen of een balletje trappen.