We staan nu in Park Spoorloos: de achtertuin van het monumentale stationsgebouw. Vroeger stapte je hier op de trein. Nu kun je er Italiaans eten, of op een bankje genieten van het groen.

Verwijzingen

Niet alleen de naam herinnert aan de vroegere functie van de plek. Ook in het parkje zelf zitten allerlei verwijzingen naar het spoor. Zo doet het grind denken aan split onder de treinrails. In het pad zijn spoorstaven verwerkt. En de pergola boven de trappen is geïnspireerd op de bovenleiding van de trein. Bovendien is de oude perronkap van het station bewaard gebleven.

Bloemen, bijen, buien

Landschapsarchitect Pia Kolfschoten vertelt: “We hebben gekozen voor planten die met veel variatie in kleur, blad en bloeiseizoen. Daarmee is het een heel aantrekkelijk parkje geworden, ook voor vlinders en bijen.” Onder het park ligt een waterbuffer van maar liefst 350.000 liter. Bij grote buien wordt hier regenwater opgeslagen. Dit kan het groen in droge perioden weer gebruiken.

Wist je dat…

… het parkje bovenop een fietsenstalling ligt? De brede kokers in het park hebben een dubbele functie. Overdag laten ze daglicht naar binnen bij de fietsenstalling. ’s Avonds geeft het licht uit de stalling een zacht schijnsel in het park.

.