Welkom in Delft! Hier vind je het station en stadskantoor onder één dak. Het station opende in 2015 haar deuren, toen de eerste passagierstrein door de Willem van Oranjetunnel reed. Daarmee verdween het spoorviaduct dat de stad sinds 1965 in tweeën splitste.

Zichtbaar Delfts

Het stadskantoor en de stationshal zijn ontworpen door Mecanoo. Architect Francine Houben had een duidelijke visie: zodra je de stationshal in stapt, moet je meteen zien dat je in Delft bent. De brede raampartijen geven bijvoorbeeld direct zicht op de historische binnenstad. De zuilen en muren zijn handbetegeld met een Delfts blauw mozaïek.

Blikvanger

De grootste blikvanger van de stationshal is het kunstwerk op het plafond. Daarop is een oude kaart afgebeeld uit 1877, waar de eerste spoorlijn van Delft op staat. Het kunstwerk is afgedrukt op bijna 2.000 lamellen. Zo lijkt de tekening bijna met je mee te bewegen.
.

Steegjes en binnenplaatsen

Ook de buitenkant van het gebouw is geïnspireerd op Delft. Zie je de bolle, lensachtige vormen in het glas? Ze verwijzen naar het gegoten glas dat in veel oude panden in Delft te vinden is. De dwarse insnedes in het gebouw zijn geïnspireerd op het patroon van steegjes en binnenplaatsen in de binnenstad.
.

Foto van het stadskantoor in de schemering