Aanleg Tuin van Delft gestart

De aanleg van de Tuin van Delft, het driehoekige plein aan de noordingang van station Delft, is gestart. Grenzend aan het Huis van Delft vormt het straks een belangrijk onderdeel van de route tussen het station en de binnenstad.

Eerder werd ‘Tuin van Delft’ gekozen als winnend ontwerp voor de herinrichting van het Houttuinenplein. BOOM Landscape heeft het ontwerp uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Daarbij heeft het ontwerpbureau de adviezen van de stad die naar voren kwamen bij de selectie van het schetsontwerp meegenomen.

Ode aan vakmanschap

Het Huis van Delft is een ode aan de pioniers, aan de grote meesters die Delft heeft voorgebracht. Het plein dat ernaast komt te liggen moet daar goed bij passen. Het vakmanschap komt daarom ook terug in de Tuin van Delft. Landschapsarchitect Philomene van der Vliet van BOOM Landscape en Christiaan Beekhuis, projectleider bij de Gemeente Delft lichten in deze video het ontwerp toe:

Groen, klimaatadaptatie en ontmoeting

De Tuin van Delft wordt groen. Omdat het plein op het dak van de spoortunnel ligt, is er in het ontwerp rekening gehouden met kabels, leidingen, vluchtgangen en luchtinstallaties. Om ruimte te creëren voor de beplanting komen er groenvakken met gemetselde randen om om te zitten. De planten en de bomen geven koelte tijdens warme dagen en zorgen voor een rijke biodiversiteit. Ze vangen regenwater op, dempen geluid en verminderen luchtvervuiling. Er komt een waterbuffer onder de plantvakken die regenwater vasthouden voor droge perioden. De mix van bomen en planten geeft jaarrond een rijk gelaagd beeld van kleuren en texturen. Verder komt er een terras en ruimte voor buitenexposities. Een plek waar je met bekenden afspreekt of even op de trein kunt wachten. 

Impressie Tuin van Delft met zicht op station

Planning

Tuin van Delft wordt aangelegd door aannemer C. de Kwaadsteniet en metselbedrijf Zwaan. De voorbereidende werkzaamheden zijn afgelopen weken gestart. Begin november start de aannemer met het metselwerk, gevolgd door het straatwerk. Dit gebeurt in verschillende fases waar vanaf het stationsgebouw richting het Bolwerk en uiteindelijk om Huis van Delft naar de Coenderstraat gewerkt wordt. De bomen en beplanting komen in het voorjaar van 2024. Tuin van Delft is naar verwachting eind maart 2024 klaar.

Impressie Tuin van Delft met zicht op binnenstad