Start bouw Huis van Delft gevierd

Afgelopen donderdag hebben burgemeester Marja van Bijsterveldt, Chris Oomen (initiatiefnemer Huis van Delft) en Tim van der Hagen (TU Delft, voorzitter College van Bestuur) symbolisch de eerste paal geslagen voor de bouw van Huis van Delft. Dé start van de komst van een bijzonder gebouw op een markante plek in Nieuw Delft.

Onder het oog van circa 60 genodigden werd op feestelijke wijze de eerste paal geslagen. Initiatiefnemer en financier Huis van Delft Chris Oomen: “Eerder heb ik gezegd dat Delft een visitekaartje nodig heeft waar alles te zien is wat de stad representeert. Zowel historisch gezien als naar de toekomst toe. En nu wordt dat een feit met de komst van Huis van Delft.”

Burgemeester Marja van Bijsterveldt: “Drie jaar geleden hoorde ik voor het eerst tijdens een bijeenkomst over de plannen voor Huis van Delft. Ik vond het toen al een goed idee. We zijn dan ook erg blij met de komst van Huis van Delft op deze markante plek in onze stad, tussen het station en de historische stad in. Het gebouw past met zijn ambities en uitstraling binnen de ambities die we voor ogen hebben met het nieuwe stadsgebied Nieuw Delft. Namelijk innovatief, ambitieus en toekomstbestendig. Maar bovenal staat het gebouw voor wie wij zijn en wat wij kunnen als Delftenaren.”

3 personen bij een kraan vieren van de start van de bouw van Huis van Delft

Vlnr: Chris Oomen, Marja van Bijsterveldt en Tim van der Hagen. Foto: Thea van den Heuvel.

DNA van Delft
Chris Oomen vervolgt: “De hele wereld kent Delft. Van het beroemde Delfts blauw aardewerk tot en met de kunstwerken van Johannes Vermeer. Maar Delft is meer. Delft is vooral ook een stad van pioniers en innovaties, al eeuwenlang. Kansen zien, kansen creëren en het onmogelijke mogelijk maken zit in het DNA van Delft. Huis van Delft is een ode aan die vroegere pioniers en biedt ruimte aan de talenten van morgen.”

Invulling plint
Kenmerkend voor Huis van Delft is het bijzondere ontwerp. Op de begane grond worden bezoekers gastvrij ontvangen door de toegankelijke, open entree waar zowel een Innovation Gallery, congresruimte als een moderne brasserie-stadscafé aanwezig is. Huis van Delft wordt dé ontmoetingsplek in de stad.

Gemeente Delft en Delft Village B.V. – opdrachtgever voor Huis van Delft – hebben de afgelopen maanden samen met een aantal Delftse bedrijven en kennisinstellingen nagedacht over de invulling van de plint (begane grond) van Huis van Delft. Delft Marketing, Royal Delft en Heinen Delfts Blauw zoeken de samenwerking op voor een zogeheten ‘VVV 3.0’ op deze locatie. Een grote stap voorwaarts naar het zichtbaar maken van de bijzonderheden van en in Delft waaronder Delfts blauw. Wanneer de plannen voor de VVV en Delft Marketing concretere invulling krijgen, worden deze voorgelegd aan de gemeenteraad.

Tim van der Hagen, voorzitter van het College van Bestuur en tevens rector magnificus van de TU Delft: “TU Delft werkt momenteel de invulling van de Innovation Gallery in de plint verder uit. Dit doen wij samen met diverse Delftse kennisinstellingen en bedrijven. Denk aan onder meer DSM, Deltares en het Reinier de Graaf Gasthuis, maar ook Heinen Delfts Blauw en Royal Delft. Onze droom is om in de gallery de vernieuwende kracht van Delft zichtbaar te maken. We laten zien hoe we werken aan ‘innovaties van vandaag’ en de grote maatschappelijke vraagstukken van de toekomst. Daar staat TU Delft voor!”

Plan en planning
Huis van Delft wordt uitgevoerd in duurzame materialen van hoge kwaliteit. In het plan is ook ruimte voor woningen: er komen ongeveer 50 koopwoningen in de vorm van atelierwoningen, appartementen en maisonnettes aan de Coenderstraat. Bewoners kunnen gebruik maken van een ondergrondse parkeergarage. Daarnaast biedt Huis van Delft aan de kant van de Westvest 2.000 m2 aan publieke functies aan (in de plint) waarin de stad zich van z’n beste kant kan laten zien. Huis van Delft is ontworpen door Patrick Koschuch. De verwachte oplevering van Huis van Delft is eind 2021.