Tuin van Delft officieel geopend

Op vrijdag 17 mei heeft wethouder van Vliet de Tuin van Delft officieel geopend. De wethouder rolde de groene loper uit over het plein met zijn opvallende Delftse patronen. De groene loper staat symbool voor deze groene verblijfsruimte als belangrijk onderdeel van de route tussen het station en de binnenstad. Een fijne plek om te verblijven en elkaar te ontmoeten. Dat is in het ontwerp ook een van de belangrijke startpunten geweest.

Ode aan vakmanschap

De Tuin van Delft is een mooi voorbeeld van een plek waar Delftse historie, cultuur en innovatie samenkomen. Cultuur en historie komen terug in het bijzondere straat- en metselwerk. Het plein is een ode aan vakmanschap: Het ontwerp sluit mooi aan bij de verschijningsvorm van het naastgelegen Huis van Delft, waar de verschillende gevels refereren aan de Delftse meesters. Het patroon in het straatwerk is geïnspireerd op de oude Delftse stoepen. Met 100-jaar oude, herbruikte klinkers is het een opvallende loper met typische Delftse patronen.

Tuin van Delft

Groen en innovatie

In het klimaat adaptieve ontwerp zijn verschillende innovaties en duurzame toepassingen terug te vinden. De beplanting en de bomen geven koelte tijdens warme dagen en zorgen voor een rijke biodiversiteit. Ze vangen regenwater op, dempen geluid en verminderen luchtvervuiling. Een waterbuffer onder de plantvakken houdt regenwater vast voor droge perioden. En de open gedeeltes nodigen uit om in de toekomst de innovaties van de Innovation Gallery te bewonderen, en/of om buitenexposities te houden.

Samen met Delftenaren is er zorgvuldig nagedacht over de inrichting van het plein. De adviezen van de stad zijn meegenomen in het uiteindelijke ontwerp. Zo is de Tuin van Delft een fijne, groene plek ‘van de stad, voor de stad’ geworden.

Lees het complete verhaal van de Tuin van Delft hier: www.nieuwdelft.nl/tuinvandelft

Wethouder van Vliet en Philomene van der Vliet (landschapsarchitect) openen de Tuin van Delft.