Vondsten onder Huis van Delft

Voordat de bouw van Huis van Delft van start ging, hebben archeologen onderzoek gedaan op de Houttuinen. Erfgoed Delft heeft de vondsten inmiddels schoongemaakt en onderzocht. Benieuwd wat er gevonden is? Lees snel verder.

Opgravingen aan de Houttuinen

Handel aan de Houttuinen

De Houttuinen dankt haar naam aan de functie die het gebied vroeger had. In de 17e en 18e eeuw werd hier hout verhandeld, opgeslagen en bewerkt. Er waren daarom veel schuren, loodsen en woningen aan de Houttuinen. Bij het archeologisch onderzoek zijn de funderingen gevonden van verschillende gebouwen.

Scherven

Bij één van de gebouwen lag een beerput. Dat is een put waar vroeger afval en uitwerpselen in werden gegooid of opgevangen. De archeologen vonden in de beerput talloze scherven van tafelgerei én heel veel visgraten. De aardewerkscherven dateren van rond het jaar 1695. Erfgoed Delft heeft de scherven weer tot hele potten gerestaureerd. Daardoor kunnen we nú zien wat er toén op tafel stond.

Aardewerk en glas uit de beerput

Pijpen en flesjes

Behalve gedronken en gegeten werd er ook gerookt. Zo zijn er meerdere pijpenkoppen gevonden en een soort asbakjes van rood aardewerk. De vele drank en tabak wijst op een gezelschap van voornamelijk heren. Verder zijn er twee parfumflesjes gevonden in de beerput. Ook die kunnen goed van welriekende heren zijn geweest!

17e-eeuwse zakenlunch?

Er lagen bovendien heel veel vissengraten in de beerput. De maaltijden bestonden uit brood met haring, gerookte schol en gerookte kabeljauw. Uit de vondsten blijkt dat er ter plekke koud werd gegeten. Maar wel op een luxe servies, met veel drank, rookwaar en aandacht voor de persoonlijke verzorging. Het lijkt erop dat de houthandelaar van dit perceel indruk wilde maken op zijn gasten. Misschien zien we hier wel de resten van een 17e-eeuwse zakenlunch?

Lees het hele verhaal op de website van Erfgoed Delft.

Er zijn Delftsblauwe borden gevonden met spreuken, onder andere over de kennis van de Franse taal. Dat zie je op dit bord met de tekst ‘bon is goet’ (‘bon betekent goed’).