Voorlopig ontwerp Tuin van Delft klaar

In april werd ‘Tuin van Delft’ gekozen als winnend ontwerp voor de herinrichting van het Houttuinenplein, aan de noordkant van het station. BOOM Landscape heeft het ontwerp de afgelopen maanden uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Daarbij heeft het ontwerpbureau de adviezen van de stad die naar voren kwamen bij de selectie van het schetsontwerp meegenomen.

Het ontwerp voor Tuin van Delft bestaat uit verschillende groenvakken met zitranden. Tussen de groenvakken in komt ruimte voor onder meer een terras en buitenexposities. Daarmee wordt het plein een groene plek met veel ruimte voor biodiversiteit waar mensen elkaar kunnen ontmoeten of even op de trein kunnen wachten.

Impressie Tuin van Delft met zicht op station

Circulaire bestrating

Bijzonder aan het ontwerp is de circulaire Delftse bestrating. Die bestaat uit een mix van nieuwe en oude bakstenen, aangelegd in vlakken van verschillende groottes en patronen: een ode aan het eeuwenoude ambacht van stratenmaken. BOOM Landscape maakte hiervoor een inventarisatie van alle soorten bakstenen die door de geschiedenis heen zijn gebruikt en worden gebruikt in de stad. Komend jaar worden zoveel mogelijk restpartijen verzameld om in het nieuwe ontwerp te gebruiken.

Impressie Tuin van Delft met zicht op binnenstad

Adviezen uit de stad

Delftenaren kwamen tijdens de selectieronde in februari ook met adviezen en suggesties. In een online enquête vroegen ze vooral aandacht voor de opvang van regenwater, zitcomfort en de looplijnen over het plein. BOOM Landscape heeft deze adviezen meegenomen in het voorlopig ontwerp. Door de groenvakken iets te draaien ontstaat een logische en directe wandelroute tussen het station en de binnenstad. Regenwater dat op het plein valt, wordt opgeslagen in de ondergrond en opnieuw gebruikt voor de beplanting. In de uitwerking besteden de ontwerpers nog aandacht aan de afscheiding tussen het plein en het aangrenzende fietspad. Tot slot geven zij extra aandacht aan de hoogte en vormgeving van de muurtjes rond de groenvakken om het zitcomfort verbeteren.

Plattegrond Tuin van Delft

Vervolgplanning

De komende tijd werkt BOOM Landscape verder aan het definitieve ontwerp. De aanleg kan beginnen wanneer het gebouw Huis van Delft af is, inclusief de innovation gallery op de begane grond. Naar verwachting is dit eind volgend jaar het geval. De aanleg van Tuin van kan waarschijnlijk eind 2022 of begin 2023 beginnen.

Kijk voor meer informatie op: www.delft.nl/houttuinenplein