Welkom in het park!

Het is zover: het eerste deel van het Van Leeuwenhoekpark is geopend. Afgelopen vrijdag mochten veertig Delftenaren het park als eerst betreden. Daar vertelden de landschapsarchitect en de aannemer meer over het ontwerp en de aanleg van het park. Aansluitend knipten buurtbewoners het officiële openingslint door.

Wethouder Frank van Vliet: “Dit is nog maar het eerste deel van het park, maar wel een moment waar veel mensen lang naar uit hebben gekeken. Uiteindelijk groeit het uit tot een park van 600 meter lang, met plekken om te picknicken, een boekje te lezen en elkaar te ontmoeten. Het wordt het groene, levende hart van Nieuw Delft.”

Voorproefje

Het Van Leeuwenhoekpark begint direct aan het stationsplein en volgt de contouren van de spoortunnel. Het eerste deel geeft al een aardig voorproefje van hoe de rest van het park eruit gaat zien. Aan de entree staat een waterelement, dat verkoeling geeft op warme dagen. Een betonnen loper vormt het centrale wandelpad. De loper gaat vloeiend over in zitranden aan weerszijden van het pad én sluit aan op de groene flanken van het park.

Bloeiende bomen

De bomen zijn nu nog klein en het gras komt voorzichtig op. Buurtbewoners zitten de komende jaren op de eerste rij om alles te zien groeien en bloeien. In het eerste deel van het park zijn onder meer kersenbomen en kornoeljes geplant. Ook zitten er allerlei bollen in de grond, zoals kievitsbloem en narcissen, die aantrekkelijk zijn voor bijen.

Marie-Laure Hoedemakers van Baljon landschapsarchitecten leg uit: “We hebben bewust gekozen voor bomen en planten die vruchten dragen en op verschillende momenten bloeien. Daardoor staat er tussen april en september eigenlijk altijd iets in bloei. Dat biedt voedsel aan vogels en insecten. Naast heesters en bomen komt er natuurlijk ook veel gras: zo wordt het echt een park waar je kunt ontspannen, sporten of een balletje kunt trappen.”

Volgende delen

Donker Groen begint deze week met de aanleg van het tweede deel. Dat is eind september grotendeels klaar. De bomen komen in de winter – in het plantseizoen. De derde fase loopt door tot aan de Ireneboulevard. Dit deel volgt zodra gebouw De Hooghe Delft klaar is, met daarin Filmhuis Lumen. Het park is naar verwachting helemaal klaar in 2027.