Zelfbouwers aan het woord: hoe is het om zelf je woning te ontwerpen en bouwen in een zelfbouwgroep?

Onlangs is de aanleg van de fundering van de 13 laatste zelfbouwkavels in het zuidelijke gedeelte van Nieuw Delft gestart. Hoe is het om zelf je woning te ontwerpen en bouwen in een zelfbouwgroep? In dit interview vertellen zelfbouwers Miriam Krijnsen (70) en Jack Beckers (74) hier graag meer over.

Welke overwegingen speelden een rol bij jullie keuze voor zelfbouw?

We wonen nu in Baarlo (Limburg) in een mooi verbouwde langgevelboerderij met een prachtige tuin van 3500m2. Een idyllische plek met rust, ruimte en natuur. En toch hebben we besloten om hier weg te gaan. We willen de laatste fase van ons leven weer in de stad gaan wonen. Met als belangrijkste reden dat het in de stad meer bruist van activiteiten, er meer mogelijkheden zijn op gebied van cultuur en ontspanning, waar we nu de tijd voor hebben. Maar ook wel omdat we eigen regie willen houden en beseffen dat zo’n boerderij met grote tuin een last kan worden als je ouder wordt.

Nadat we dat besluit genomen hadden, hebben we een lijstje gemaakt met steden waar we graag zouden willen wonen. Delft stond ook op het lijstje. We hebben Delft leren kennen door onze zoon die er studeerde. Een prachtige oude stad, niet te groot, gemoedelijk, bruisend als studentenstad en met alle mogelijkheden voor cultuur en ontspanning op korte afstand.

In diverse steden zijn we gaan kijken, hebben we wat onderzoek gedaan en zoekopdrachten uitgezet bij makelaars. Zo ook in Delft, waar we ons inschreven voor een zelfbouwkavel in veld 6 van Nieuw Delft. Er was veel animo voor de zelfbouwkavels, dus de notaris moest een loting doen. De uitslag daarvan ontvingen we op 30 maart 2023. We hadden lotnummer 1! We mochten dus als eerste een kavel kiezen op de kavelkiesdag. Toen dachten we: nu heeft het lot gesproken en zijn we vol voor Delft gegaan en voor dit prachtige project.


De kavelkiesdag in 2023

Volgens de richtlijnen in het kavelpaspoort moest het nieuwe huis uit minimaal vier bouwlagen bestaan. Dat vonden we voor ons tweeën wat veel. En dus hebben we medebouwers gezocht. Dat zijn Jesse en zijn zus Kitty geworden. En zo bouwen we nu in een kleine woongroep (CPO) een heel mooi huis met zes bouwlagen en drie woningen.

Wat is jullie ervaring met het (bouw)proces tot nu toe?

We wisten dat dit geen standaard project zou worden wat betreft ontwerp, bouwvoorschriften, duurzaamheid, de nabijheid van de spoortunnel etc. Een kavelpaspoort met een inhoud van bijna 100 pagina’s zegt al genoeg. Daarom hebben we ook een architect gezocht (HRH Architecten) die al meerdere woningen in Nieuw Delft gebouwd heeft en dus bekend is met de complexiteit van het plangebied.

We zijn erg tevreden over de rol van het projectteam Nieuw Delft, met name Noor als projectleider en Sandra als rots in de branding. Want als zelfbouwers heb je toch behoefte aan informatie en coördinatie. Door het “kopersoverleg” dat regelmatig plaatsvond maakten we kennis met onze mede-kavelaars en dus toekomstige buren en bouw je gaandeweg al samen een band op.

Ook het overleg met de supervisoren over de diverse ontwerpen en de onderlinge afstemming was waardevol en noodzakelijk. Het worden allemaal heel verschillende woningen, maar samen vormen ze toch een eenheid aan het toekomstige Van Leeuwenhoekpark.

De fundering is een verhaal apart en op zichzelf al een project. De meeste zelfbouwkavels liggen op tien meter afstand van de spoortunnel en dat stelt hoge eisen aan de fundering. Die fundering, de onderbouw, moet door kavelaars die aan de tunnel bouwen als een geheel worden uitgevoerd. Een aantal kavelaars, de onderbouwcommissie, heeft daar in de afgelopen periode, samen met diverse adviseurs, heel veel tijd aan besteed om dat voor elkaar te krijgen. Best een intensief proces waarbij diverse hobbels moesten worden genomen.

  • Onlangs is de aanleg van de fundering van de 13 zelfbouwkavels, waaronder die van Jack en Miriam, gestart. Meer weten? Lees het op de pagina Werkzaamheden, waar ook updates over de vervolgstappen in het bouwproces te volgen zijn.

Wat vinden jullie het meest bijzondere aspect aan dit project?

De plek waar ons nieuwe huis komt is heel bijzonder. Op korte loopafstand van het station en de historische binnenstad, aan het nieuwe park, met een eigen tuin en ook nog een collectieve tuin. Daar zijn we echt voor “gevallen”. En voor Delft natuurlijk. Nieuw Delft is geen doorsnee stadsdeel. Stedenbouwkundig zit het plan goed in elkaar, met een heldere structuur, mooie architectuur en een grote diversiteit aan gebouwen. En met het park als verbindende schakel.

En dan je eigen huis kunnen (laten) ontwerpen op zo’n mooie plek is heel inspirerend. We besteden veel aandacht aan aspecten van duurzaamheid en aan de materialen en inrichting. We verlaten een mooi oud huis op een speciale plek en we krijgen er een nieuw modern huis op een bijzondere plek voor terug.

Welke uitdagingen komen jullie tegen en verwachten jullie nog tegen te komen?

We bouwen het huis met drie opdrachtgevers en vanzelfsprekend heeft ieder zijn eigen ideeën en wensen. Onder leiding van onze architecten is dat een proces geweest van veel ideeën uitwisselen en stap voor stap het samen eens worden over het ontwerp, de keuze van materialen, het afwerkniveau, de keuze van de aannemer, de kosten etc. Een intensief proces met een heel mooi resultaat

Een andere grote uitdaging was het gezamenlijk realiseren van de onderbouw. Heel complex vanwege de regelgeving, de benodigde vergunning, de onderlinge afstemming, de kosten enzovoort. We zijn erg blij dat Hoorn Kley gestart is met de heiwerkzaamheden en dat de bouw daarmee is begonnen.

Ook zijn de bouwkosten in de afgelopen jaren enorm gestegen. Dat maakte het een uitdaging om een aannemer te vinden die tegen een betaalbare prijs onze woning wilde bouwen. Dat is een heel proces geweest, maar uiteindelijk hebben we veel vertrouwen in Hoorn Kley die voor ons gaat bouwen.


Het ontwerp van het woongebouw met 3 woningen

Naar welk moment kijken jullie het meeste uit?

Dat zijn er verschillende. Het eerste moment waar we naar uitkijken is september als de opbouw van ons huis start en we het huis kunnen zien groeien. Het tweede moment is natuurlijk als het klaar is en we erin kunnen. Is het geworden wat we ervan verwachten en voelen we ons “thuis”? Het derde moment waar we misschien wel het meest naar uitkijken is als alles klaar is: onze rij huizen en de omringende appartementengebouwen aan het park. Dan wonen we er pas echt.

  • Ben je als lezer ook benieuwd naar dit plaatje? Bekijk dan alvast de video impressie van dit blok dat we eerder hebben gedeeld.