Zonnebloemen op veld House of Delft

Na het succes van het tulpenveld eerder dit jaar, heeft Stichting DelftBloeit het veld aan de noordkant van station Delft opnieuw in een bloemenzee veranderd. Op het braakliggende veld waar binnenkort House of Delft wordt gerealiseerd, zijn de afgelopen weken honderden zonnebloemen opgekomen.

De droogte heeft het de planten niet gemakkelijk gemaakt. Wekenlang bleef het dan ook spannend of ze uit zouden komen. Simon Huiberts, oprichter en bestuurslid van Stichting DelftBloeit, wachtte dan ook niet op regen. Hij leende een sproei-installatie van Duurzaamheidscentrum De Papaver en zette die aan het werk. “Dat was een heel gedoe”, vertelt Simon. “Je moet uren sproeien per plek en het veld is groot. Ik zette hem dus ’s avonds aan en zette ’s nachts een paar keer de wekker om de sproeier te verplaatsen.”

Gestolen

Helaas bleek het te optimistisch om de installatie aan zijn lot over te laten: op een ochtend kwam Simon terug en was de pomp gestolen. “Toen wist ik het ook even niet meer”, verzucht Simon. “Je doet zo je best, maar als alles tegenzit is het lastig optimistisch te blijven.” Gelukkig lukte het hem de pomp te vervangen én viel er af en toe een voorzichtige bui. Dat deed de bloemen goed: eind juli kwam de eerste zonnebloem tevoorschijn. Wat een opluchting! Een week later bleek het harde werk en doorzettingsvermogen niet voor niets te zijn geweest: aan alle kanten komen de bloemen uit en nu staat het veld vol in bloei.

20.000 pitten

Begin juni plantte DelftBloeit 20.000 zonnebloempitten aan de noordzijde van station Delft. De Stichting wil de Delftse binnenstad vergroenen en verbloemen. Met name (tijdelijk) braakliggende terreinen zijn hier geschikt voor: het is tenslotte in ieders voordeel als deze er groener uitzien. Intussen maakt DelftBloeit alweer plannen voor het volgende veld. Of het weer tulpen worden, en waar? Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via Facebook of de website van DelftBloeit.