Naast het historisch hart van Delft, in een gebied van zo’n 24 hectare, verrijst Nieuw Delft. Lees hier meer over dit nieuwe stadsdeel met faciliteiten voor iedereen, een divers woonaanbod, kantoorruimtes en veelzijdige architectuur.

Nieuw Delft krijgt steeds meer vorm. Een nieuw stadsdeel met ongeveer 2100 woningen, een stadspark van 20.000 m² en meer dan 40.000 m² aan stedelijke functies. Hier krijgen architectuur, ondernemerschap en vernieuwing de ruimte en versterken we de economische positie van de stad. In Nieuw Delft staat de toekomst letterlijk voor de deur.

Spoortunnel
Vijf jaar lang is gewerkt aan de Willem van Oranje-tunnel in het centrum van Delft. Een enorme operatie die de stad voorgoed heeft veranderd. Niet alleen is het spoorviaduct, dat de stadsdelen een halve eeuw van elkaar scheidde, verdwenen. Delft heeft er ook een modern vervoersknooppunt en stadskantoor bij. Door deze verandering is ruimte ontstaan voor de ontwikkeling van een nieuw stuk stad: Nieuw Delft.

Een nieuwe leefomgeving
Tot 2028 verandert dit gebied in een gevarieerde leefomgeving, met openbare ruimten waar mensen graag verblijven en elkaar kunnen ontmoeten. Bijzondere gebouwen zoals Huis van Delft, Antoni en The Student Hotel geven Delft een aantrekkelijke entree. De Tuin van Delft vormt een mooie, groene verbinding tussen het station en het historische centrum. Met een stadspark, afwisselende architectuur en een grachtenstructuur krijgt de stad nieuwe ruimte om te wonen, werken, ontmoeten en ontspannen.

Werken
Naast een plek om te wonen is Nieuw Delft ook een fijne basis om te werken en een bedrijf te vestigen. In het centrum van Delft, op loopafstand van het station, het historische centrum, de TU en het innovatiedistrict. Met uitvalswegen in de buurt. In het hart van de Delftse innovatie, omringd door het park, horeca en kwalitatief hoogwaardige woningen.

Ontspanning en ontmoeting
Niet alleen voor bewoners, maar voor iedereen is Nieuw Delft een gebied met een gevarieerd aanbod. Elke Delftenaar kan ontspannen in de openbare ruimte, zoals in het toekomstige van Leeuwenhoekpark. Ook bij verschillende horecagelegenheden is het goed vertoeven. In de Tuin van Delft of het Van Leeuwenhoekpark spreek je af om elkaar te treffen en ontmoet je bekenden. Een sportieve work-out, yoga of wandeling in de buitenlucht. In de toekomst vestigt zich hier het nieuwe Filmhuis Lumen en andere culturele voorzieningen en ontmoetingsplekken.

Ruimte voor vernieuwing
In Nieuw Delft hebben we aandacht voor thema’s van nu, zoals duurzaamheid, mobiliteit en het veranderende klimaat. Dit zie je aan slimme ontwerpen en oplossingen in de openbare ruimte en gebouwen. Nieuw Delft geeft zo verschillende mensen – ondernemers, gezinnen, studenten, ouderen, eventueel met een zorgvraag, en werkende jongeren – de kans om te leven in een fijne wijk die voldoet aan moderne maatstaven.

Stedenbouwkundig plan
Het uitgangspunt voor de ontwikkeling van Nieuw Delft is het plan ‘Zicht op Delft’ van stedenbouwkundig ontwerpbureau Palmbout Urban Landscapes. Het plan geeft een visie op de ruimte, de inrichting en bebouwing van het nieuwe stuk stad. Daarbij is het niet tot in detail vastgelegd hoe het gebied wordt ingevuld. Het plan biedt juist ruimte om in te spelen op veranderende omstandigheden en vernieuwende bouw- en woonvormen.

Vraaggestuurd ontwikkelen in Nieuw Delft
Leidend bij de ontwikkeling van Nieuw Delft is de vraag naar woon-, werk- en leefruimte door uiteenlopende groepen. Ook maatschappelijke voorzieningen zoals scholencombinatie Delfland vinden een plek in Nieuw Delft. De afgelopen jaren werkten particulieren, woongroepen, ontwikkelaars, bouwers en ondernemers al naast elkaar aan de totstandkoming van de Coendersbuurt. Het resultaat – een gevarieerde, aantrekkelijke leefomgeving – is een voorbeeld voor de ontwikkeling van de andere twee buurten, die ook steeds meer vorm krijgen: het Van Leeuwenhoekkwartier en de Abtswoudse Hof.

De hoofdstructuur van Nieuw Delft wordt gevormd door de hoofdwegen, groen en water. Door de grachtenstructuur ontstaan drie buurten met ieder een eigen karakter: het Van Leeuwenhoekkwartier, de Coendersbuurt en de Abtswoudse Hof.

Van Leeuwenhoekkwartier
Direct naast de oude binnenstad ligt het Van Leeuwenhoekkwartier. Een levendige stadsbuurt met ruimte voor wonen, werken, horeca, cultuur en bedrijvigheid . Gebouwen zoals Huis van Delft, The Social Hub en Antoni zorgen voor nieuw leven in het stationsgebied van Delft. Rond het Van Leeuwenhoekpark hebben zelfbouwers en ontwikkelaars naast elkaar gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe werkruimtes en woningen. Ook De Hooghe Delft zal aan de rand van het Van Leeuwenhoekpark verrijzen. Met theater Lumen als ontmoetingsplek op de begane grond, twee lagen voor kantoren en zeven woonlagen met appartementen, wordt De Hooghe Delft het hoogste gebouw van Nieuw Delft. Ook andere velden in deze buurt zijn in ontwikkeling en worden in fasen bebouwd.

Coendersbuurt
De Coendersbuurt is als eerste van de drie buurten voltooid. Een kleinschalige woonbuurt met typisch Delftse straatjes, gelegen op een steenworp afstand van station Delft. In de Coendersbuurt kregen 37 zelfbouwers en verschillende zelfbouwgroepen de kans om hun eigen droomhuis te realiseren. Ook voegden diverse projectontwikkelaars woningaanbod toe aan de buurt en opende scholencombinatie Delfland hier haar deuren.

Abtswoudse Hof
De Abtswoudse Hof wordt een groene buurt, met ruimte om te wonen, te werken en combinaties daarvan. De buurt vormt straks de schakel tussen het Van Leeuwenhoekkwartier en de modernistische stedenbouw van de Voorhof en Poptahof. Al in 2014 werd studentencomplex X-Ray opgeleverd als eerste project in de Abtswoudse Hof. Naast X-Ray voegde The Family woningaanbod voor gezinnen toe. Het appartementengebouw bestaat uit 94 middeldure huurappartementen voor alle soorten huishoudens. Daar tegenover is Poortmeesters gerealiseerd. Een stoer woongebouw met grote stadswoningen en luxe appartementen rondom een groene binnentuin aan de ‘oevers’ van Nieuw Delft. In Porseleinen Hof en Toren is ruimte voor wonen en bedrijven. De overige velden zijn nog in ontwikkeling en worden in fasen bebouwd.

Water- en groenstructuur
Water en groen zijn onmisbaar voor een leefbare, klimaatbestendige stad. Het Van Leeuwenhoekpark op het dak van de spoortunnel loopt straks als een groene loper door het gebied. Het park is, samen met Park Spoorloos, de vele groene binnentuinenwadi’s langs de Nieuwe Gracht en de Tuin van Delft onderdeel van de stedelijke groenstructuur. De Nieuwe Gracht is het belangrijkste element in de waterstructuur. Naast de ecologische functie zorgen de grachten in Nieuw Delft mede voor het karakter van de verschillende buurten en ze verbinden deze met de stad eromheen.

Geld voor groen en kwaliteit
De komende jaren wordt het voorstel ‘Besteding Kwaliteitsgelden Nieuw Delft’ uitgevoerd . Daarin zijn negen plekken aangewezen in Nieuw Delft waar de openbare ruimte groener, mooier en beter wordt ingericht.

Tot en met 2028 bouwen we aan het stadsdeel Nieuw Delft. Het nieuwe stadsdeel krijgt steeds meer vorm met deelprojecten die in fases worden gerealiseerd. Een greep uit de feiten en cijfers:

Bouwperiode: 2013 – 2028
Stedenbouwkundig plan: Zicht op Delft – Palmbout Urban Landscapes
Projectleiding: Projectorganisatie Nieuw Delft, gemeente Delft

• Nieuw Delft beslaat een gebied van 24 hectare.
• In Nieuw Delft worden ongeveer 2.100 nieuwe woningen ontwikkeld.
• Er is ruimte voor 40.000 vierkante meter aan voorzieningen voor jong en oud.
• Het Van Leeuwenhoekpark beslaat een gebied van ongeveer 2,5 hectare: het park wordt gemiddeld 40 meter breed en 600 meter lang.
• De grachtenstructuur van Nieuw Delft geeft ruimte aan 2 hectare oppervlaktewater.

FAQ items aan het laden...