Project omschrijving

Porseleinen Toren en Porseleinen Hof

In de buurt Abtswoudse Hof zijn Porseleinen Toren en Porseleinen Hof gerealiseerd. Porseleinen Toren is een woontoren aan de Papsouwselaan met op de begane grond bedrijfsruimte. Aan de Ambachtsstraat zijn 17 bijpassende stadswoningen gerealiseerd: Porseleinen Hof. Het project werd uitgevoerd door projectontwikkelaar Synchroon met Orange Architects en ERA Contour.

Porseleinen Toren

De woontoren bestaat uit 85 vrije sector huurappartementen en ongeveer 200 m2 bedrijfsruimte op de begane grond. De appartementen verschillen van grootte, van studio’s tot 4-kamerappartementen, en zijn tussen de 45 en 130m2. Op het dak een daktuin en er is een gemeenschappelijke huiskamer voor de bewoners. Verwarming en koeling van Porseleinen Hof wordt verzorgd middels het Egw-concept van Vaanster. Waarbij gebruikgemaakt is van de aanwezige apparatuur in het gebouw en het niet nodig was om bronnen in de grond te boren.

Duurzaamheid en toekomstbestendig

De kleinere studio’s zijn koppelbaar door sparingen in de dragende muren. Hierdoor kunnen in de toekomst de woningen vergroot worden als dit gewenst is. De gevel is demontabel en herbruikbaar door het gebruik van een kliksysteem. Op de daken zijn infiltratielagen opgenomen om stortbuien vast te kunnen houden en de daktuin te voorzien van water. Stadsnatuur krijgt de ruimte in de gevelbeplanting en daktuinen. Voor mussen, gierzwaluwen, vleermuizen, bijen en insecten komen er nestgelegenheden in de gevels en daken. De milieu-impact is fors lager dan wettelijk vereist.

Porseleinen Hof

Naast de Porseleinen Toren aan de Ambachtsstraat zijn 17 stadswoningen (koop) gerealiseerd: Porseleinen Hof. De woningen hebben een oppervlakte tussen de 125 en 170 m2 en hebben daktuinen. Met het station en bushaltes om de hoek is een eigen auto eigenlijk niet meer nodig op deze woonplek. Ook de nabijheid van (elektrische) deelmobiliteit en de mogelijkheid voor het stallen van circa 300 fietsen dragen bij aan het verminderen van de Co2-uitstoot. Voor degenen die wel gebruik willen maken van een (eigen) auto bevinden zich achter de woningen 29 parkeerplekken die toegankelijk zijn vanaf de Fabrieksstraat.
Impressie van Porseleinen Hof in Nieuw Delft

Uitstraling

De namen Porseleinen Toren en Porseleinen Hof komen niet uit de lucht vallen. Zowel de toren als stadswoningen krijgen wit geglazuurde gevelstenen en mat keramisch materiaal. Deze materialen zorgen voor de ‘porseleinen’ uitstraling.

Projectdetails

Bouw gestart: April 2022
Oplevering: April 2024
Projectontwikkelaar: Synchroon
Ontwerpteam: Orange Architects, Nelissen, BBN, IMd en Felixx Landscape
Investeerder: Redevco
Bouwbedrijf: ERA Contour B.V.
Projectwebsite: www.porseleinenhof.nl www.hurenindeporseleinentoren.nl
Contact: info@porseleinenhof.nl