Project omschrijving

Porseleinen Hof

Ontwikkelaar Synchroon werkt samen met Orange Architects aan het karakteristieke Porseleinen Hof. Naast en achter de huidige Aldi wordt gewerkt aan een woontoren aan de Papsouwselaan/Nijverheidsstraat (veld 8.5) met 87 huurappartementen. En aan een rijtje van 17 bijpassende eengezinskoopwoningen aan de Ambachtsstraat (veld 8.3). Het Porseleinen Hof is een echte Delftse ontwikkeling omdat het een ‘porseleinen uitstraling’ krijgt. Een verwijzing naar het beroemde Delftse Blauw.

Woontoren

De ontwikkeling Porseleinen Hof vormt de overgang van de grootschalige wijk Voorhof naar de meer kleinschalige gebouwen in het projectgebied Nieuw Delft. Die overgang komt ook terug in de woontoren aan de Papsouwselaan; deze trapt af naar het oosten. De woontoren, 4 tot 12 woonlagen hoog, wordt één van de drie hoogteaccenten die het projectgebied Nieuw Delft markeert. De andere twee toekomstige torens/gebouwen zijn op veld 2.5 en 7. De toren krijgt een witte, porseleinen uitstraling (door gebruik van wit geglazuurd keramisch materiaal) en een groene daktuin. In de plint aan de Papsouwselaan is ruimte voor een horecavoorziening.

Eengezinswoningen

Ook de 17 eengezinskoopwoningen hebben ‘verspringingen in het volume’ waardoor een gevarieerd straatbeeld ontstaat. Dit wordt gecomplementeerd met groene daktuinen. Aan de zijde van de Ambachtsstraat wordt het bouwblok ingebed in het groen. De eengezinswoningen krijgen 3 tot 4 woonlagen.

Impressie van Porseleinen Hof in Nieuw Delft

Parkeren en mobiliteit

De eengezinswoningen krijgen een overdekte parkeergarage die ontsloten wordt vanaf de Fabrieksstraat, met ruimte voor auto’s, fietsen, brommers, bakfietsen en inpandige afvalopslag. De bewoners van de toren krijgen beschikking tot inpandige fietsparkeervoorzieningen en enkele parkeerplekken in de garage van de eengezinswoningen. De mobiliteitsbehoefte wordt verder ingevuld door deelauto’s/brommers/bakfietsen. Deze komen te staan in de directe omgeving. 

Toekomstige bewoners

Het Porseleinen Hof is bedoeld voor jonge kenniswerkers, net afgestudeerden en jonge gezinnen. De toren biedt een mix van 87 kleinere en grotere huurappartementen. Van studio’s tot 3-kamer appartementen met oppervlakten tussen circa 45 – 130 m2. De bewoners in de toren kunnen gebruik maken van collectieve voorzieningen zoals een daktuin, een skybar, fietsenstalling en afvalberging. En zij kunnen straks binnendoor naar het ‘huiskamerrestaurant’ voor een kopje koffie, lunch of diner. De horecagelegenheid komt te liggen aan de kant van de Papsouwselaan op de begane grond. De 17 eengezinswoningen worden koopwoningen met oppervlakten tussen de circa 125 – 170 m2.

Duurzaamheid

Momenteel wordt verkend of de woontoren van een innovatief warmte- en koudevoorziening kan worden voorzien; voor optimale duurzaamheidsimpact en minimaal ruimtebeslag. Porseleinen Hof zal in zijn geheel een GPR-score van 8 behalen op alle fronten, conform de nieuwe wettelijke BENG energie-eisen. Het gebouw biedt straks ook nestelgelegenheid aan diverse vogelsoorten en krijgt beplanting die bijdraagt aan de biodiversiteit in dit stuk van Delft. Verwachte stortbuien kunnen vastgehouden worden op eigen kavel, alvorens ze afvloeien in de gracht.

Planning

De ontwikkeling werkt toe naar een Definitief Ontwerp (DO). Beelden van het Voorlopig Ontwerp zijn te raadplegen op deze pagina en www.orangearchitects.nl. De verwachting is dat het DO in het najaar wordt vastgesteld. De start van de bouw kan dan plaatsvinden in mei/juni 2021, de oplevering in maart/april 2023. De start van de verkoop van de woningen staat gepland in de periode maart-mei 2021, de verhuur van de appartementen in de tweede helft van 2022.

  • Impressie van Porseleinen Hof in Nieuw Delft
  • Impressie van Porseleinen Hof in Nieuw Delft
  • Impressie van Porseleinen Hof in Nieuw Delft
  • Impressie van Porseleinen Hof in Nieuw Delft

Project details

Start bouw: Verwacht: september 2021
Oplevering: Verwacht: zomer 2023
Projectbegeleiding: Synchroon
Ontwerp: Orange Architects
Bouwbedrijf: Nog niet bekend
Projectwebsite: www.synchroon.nl en www.orangearchitects.nl
Contactinfo makelaar: Nog niet bekend