Project omschrijving

Het LeeuwenDeel

In het zuiden van Nieuw Delft, op een centrale plek aan het Van Leeuwenhoekpark komt het nieuwbouwproject Het LeeuwenDeel. Een woongebouw met horeca en een creatieve maakplaats op de begane grond. Het plan is van projectontwikkelaar Common City Development en architectenbureau Space&Matter. 

De gemeente heeft in januari 2023 een openbare selectie uitgeschreven voor een gebouw op deze plek met zowel woningen als een cultureel-maatschappelijke functie. Met ‘Het LeeuwenDeel’ wisten Common City Development en architectenbureau Space&Matter de wensen van de gemeente het best te vertalen naar een compleet concept en ontwerp. Op de kavel komen maximaal 15 woningen, een horecagelegenheid en een creatieve maakplaats.

In co-creatie

Common City is een kleine ontwikkelaar die bewoners meeneemt in het ontwikkelproces. Door deze co-creatie ontstaan hechte gemeenschappen, waar bewoners elkaar van tevoren kennen en die zich verbonden voelen met hun leefomgeving. Binnen het duurzame ontwerp is veel ruimte voor de (woon)wensen van bewoners.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de bouwgroep via de website CrowdBuilding.

Uitvinden en ontdekken

De creatieve maakplaats op de begane grond is toegankelijk voor zowel (buurt)bewoners als bezoekers. In deze ‘makerspace’ maakt iedereen laagdrempelig kennis met de nieuwste technieken en oude ambachten. Het wordt een plek om uit te vinden, spelenderwijs te ontdekken en trots te zijn op het resultaat van een ochtend of middag geconcentreerd bezig zijn.

Met inbreng van buurtbewoners

De top drie partijen uit de selectiefase hebben hun plannen in mei 2023 gedeeld met de buurt. Daarna gebruikten de partijen de opgehaalde reacties om de plannen te verbeteren. Dit heeft er bij ‘Het LeeuwenDeel’ voor gezorgd dat de horecavoorziening in het plan van het hof naar de parkzijde is verplaatst. Common City Development werkt het plan verder uit. Vervolgens wordt het plan naar verwachting begin 2024 gepresenteerd aan de buurt. LeeuwenDeel staat voor zo veel mogelijk mensen deelgenoot maken van toekomstbestendig leven met nieuwe technieken en oude ambachten.

Impressies: Space&Matter | Drip Visual

Projectdetails

Start bouw: onbekend
Oplevering: onbekend
Projectontwikkelaar: Common City Development
Ontwerpteam: Space&Matter, DGMR
Bouwbedrijf: nog niet bekend
Bouwgroep website: www.crowdbuilding.nl/groups/leeuwendeel
Projectwebsite:
Contact: info@commoncity.nl