Project omschrijving

Huis van Delft

Inspirerende verhalen van oude en nieuw pioniers uit Delft vormen het uitgangspunt voor Huis van Delft. Een innovatief en spraakmakend project waarin de pioniers van Delft worden geëerd. Vanwege hun buitengewone prestaties op het gebied van ambacht, wetenschap, kunst, techniek en hightech innovatie. Huis van Delft wordt gerealiseerd op de noordelijke kop van het project Nieuw Delft, precies tussen station Delft en de historische binnenstad in. Voor Huis van Delft ligt de toekomstige Tuin van Delft.

In 2019 sloegen burgemeester Marja van Bijsterveldt, Chris Oomen (initiatiefnemer) en Tim van der Hagen (TU Delft) de eerste paal voor Huis van Delft.

Impressie van het huis van Delft

Impressie Huis van Delft (2019)

Programma


Huis van Delft wordt uitgevoerd in duurzame materialen van  hoge kwaliteit, en biedt onder meer ruimte aan koopwoningen (circa 50) in de vorm van atelierwoningen, appartementen en maisonnettes aan de Coenderstraat. De bewoners kunnen gebruik maken van een ondergrondse parkeergarage die ruimte biedt aan 41 auto’s. Daarnaast biedt Huis van Delft aan de kant van de Westvest 2.000 m2 aan publieke functies aan in de plint. In de plint, op de begane grond, worden bezoekers gastvrij ontvangen door de toegankelijke, open entree waar zowel een Innovation Gallery, een volwaardige congresfunctie als een moderne brasserie stadscafé aanwezig is.

Invulling plint

De gemeente Delft en opdrachtgever voor Huis van Delft Delft Village B.V. hebben bij de ontwikkeling van dit project samen met een aantal Delftse bedrijven en kennisinstellingen nagedacht over de invulling van de ruimtes op de begane grond van Huis van Delft, liggend aan het drukste fiets- en wandelpad van Delft. Delft Marketing, Royal Delft en Heinen Delfts Blauw zoeken de samenwerking op voor een zogeheten VVV 3.0 op deze locatie. Een grote stap voorwaarts naar het zichtbaar maken van de bijzonderheden van en in Delft waaronder Delfts blauw. Wanneer de plannen voor de VVV en Delft Marketing concretere invulling krijgen, worden deze formeel nog voorgelegd aan de gemeenteraad.

TU Delft werkt momenteel de invulling van de Innovation Gallery in de plint verder uit. TU Delft doet dit samen met diverse Delftse kennisinstellingen en bedrijven zoals DSM, Deltares en het Reinier de Graaf Gasthuis, maar ook Heinen Delfts Blauw en Royal Delft. Met als droom in de gallery de vernieuwende kracht van Delft zichtbaar te maken. Te laten zien wat de ‘innovaties van vandaag’ en de grote maatschappelijke vraagstukken van de toekomst zijn.

Ontwerp

Huis van Delft is ontworpen door Patrick Koschuch. ‘Een ode aan de verbeelding’. In het ontwerp van Huis van Delft zijn drie imponerende, metershoge entrees verwerkt waarvan de contouren ‘losjes’ refereren aan de huizen van Delftse pioniers. Delft heeft veel pioniers voortgebracht denk aan Johannes Vermeer, Hugo de Groot, Piet Hein,  Antoni van Leeuwenhoek en Reinier de Graaf. In totaal zijn er in Huis van Delft elf historische panden verwerkt. Leuk weetje: Huis van Delft is voorzien van zo’n 120.000 handgebakken keramiek tegels van Koninklijke Tichelaar, in negen verschillende schakeringen blauw.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de website: www.huisvandelft.nl.

  • Impressie van het huis van Delft
  • Impressie van het huis van Delft
  • Impressie van het huis van Delft

Project details

Planning: Verwachte oplevering: 2022
Projectbegeleiding: Delft Village, Marcel Suchard
Ontwerp: Patrick Koschuch
Bouwbedrijf: VOF Bouwcombinatie Huis van Delft
(Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn bv & Dura Vermeer Bouw Zuid West bv)
Projectwebsite: www.huisvandelft.nl