Project omschrijving

Huis van Delft

Inspirerende verhalen van oude en nieuw pioniers uit Delft vormen het uitgangspunt voor Huis van Delft. Een innovatief en spraakmakend project waarin de pioniers van Delft worden geëerd. Vanwege hun buitengewone prestaties op het gebied van ambacht, wetenschap, kunst, techniek en hightech innovatie. Huis van Delft wordt gerealiseerd op de noordelijke kop van het project Nieuw Delft, precies tussen station Delft en de historische binnenstad in.

Net voor de zomer van 2019 werd met de voorbereidende bouwwerkzaamheden van Huis van Delft gestart. Op donderdag 31 oktober 2019 sloegen burgemeester Marja van Bijsterveldt, Chris Oomen (initiatiefnemer Huis van Delft) en Tim van der Hagen (voorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft) symbolisch de eerste paal voor de start bouw van Huis van Delft.

Impressie Huis van Delft (2019)

Programma
Huis van Delft wordt uitgevoerd in duurzame materialen van  hoge kwaliteit, en biedt onder meer ruimte aan koopwoningen (circa 50) in de vorm van atelierwoningen, appartementen en maisonnettes aan de Coenderstraat. De bewoners kunnen gebruik maken van een ondergrondse parkeergarage die ruimte biedt aan 41 auto’s. Daarnaast biedt Huis van Delft aan de kant van de Westvest 2.000 m2 aan publieke functies aan in de plint. In de plint, op de begane grond, worden bezoekers gastvrij ontvangen door de toegankelijke, open entree waar zowel een Innovation Gallery, een volwaardige congresfunctie als een moderne brasserie stadscafé aanwezig is.

Invulling plint
De gemeente Delft en opdrachtgever voor Huis van Delft Delft Village B.V. hebben de afgelopen maanden samen met een aantal Delftse bedrijven en kennisinstellingen nagedacht over de invulling van de plint (begane grond) van Huis van Delft, liggend aan het drukste fiets- en wandelpad van Delft. Delft Marketing, Royal Delft en Heinen Delfts Blauw zoeken de samenwerking op voor een zogeheten ‘VVV 3.0’ op deze locatie. Een grote stap voorwaarts naar het zichtbaar maken van de bijzonderheden van en in Delft waaronder Delfts blauw. Wanneer de plannen voor de VVV en Delft Marketing concretere invulling krijgen, worden deze formeel nog voorgelegd aan de gemeenteraad.

TU Delft werkt momenteel de invulling van de Innovation Gallery in de plint verder uit. TU Delft doet dit samen met diverse Delftse kennisinstellingen en bedrijven zoals DSM, Deltares en het Reinier de Graaf Gasthuis, maar ook Heinen Delfts Blauw en Royal Delft. Met als droom in de gallery de vernieuwende kracht van Delft zichtbaar te maken. Te laten zien wat de ‘innovaties van vandaag’ en de grote maatschappelijke vraagstukken van de toekomst zijn.

Ontwerp
Huis van Delft is ontworpen door Patrick Koschuch. ‘Een ode aan de verbeelding’. In het ontwerp van Huis van Delft zijn drie imponerende, metershoge entrees verwerkt waarvan de contouren ‘losjes’ refereren aan de huizen van Delftse pioniers. Delft heeft veel pioniers voortgebracht denk aan Johannes Vermeer, Hugo de Groot, Piet Hein,  Antoni van Leeuwenhoek en Reinier de Graaf. In totaal zijn er in Huis van Delft elf historische panden verwerkt. Leuk weetje is dat; Huis van Delft wordt voorzien van zo’n 120.000 handgebakken keramiek tegels van Koninklijke Tichelaar, in negen verschillende schakeringen blauw.

Planning
De verwachte oplevering van Huis van Delft is gepland eind 2021.

Interesse in wonen in Huis van Delft?
Schrijf u in op de website www.huisvandelft.nl, volg de Facebookpagina en blijft op de hoogte.

Project details

Planning: Verwachte oplevering: eind 2021
1Projectbegeleiding: Delft Village, Marcel Suchard
Ontwerp: Patrick Koschuch
Bouwbedrijf: VOF Bouwcombinatie Huis van Delft
(Ter Steege Bouw Vastgoed Apeldoorn bv & Dura Vermeer Bouw Zuid West bv)
Projectwebsite: www.huisvandelft.nl