Project omschrijving

Park Spoorloos

terras in Park Spoorloos in Nieuw Delft

Achter het oude stationsgebouw, waar vroeger de perrons lagen, vind je nu park Spoorloos. Een groene oase midden in de stad, waar het fijn vertoeven is.  

Spoorwegverleden

In het park vind je veel elementen terug die verwijzen naar het spoorwegverleden. De metershoge pergola’s verwijzen naar de oude bovenleidingen van de treinen, en stalen staven bootsen de rails na. 

Het ontwerp is voortgekomen uit een samenwerking met onder andere betrokken omwonenden van het park en de Kwaliteitskamer. Landschapsarchitecte Pia Kolfschoten was betrokken bij het tot stand komen van het ontwerp. “Het nieuwe stationsgebied is een vrij ‘stenige’ omgeving. Een groene inrichting was daarom belangrijk. Bovendien moest de stationstuin een fijne verblijfsplek worden voor de stad, waar iedereen kan komen om te zitten, lezen of op de trein te wachten.” In het park vind je dan ook veel banken, en ook op het terras van restaurant Pavarotti kan je plaatsnemen en genieten van het groen.

Klimaatadaptatie

Onder het park ligt een waterbuffer van bij elkaar 350.000 liter. Er werd berekend dat dit de hoeveelheid water is wat vast moet worden kunnen gehouden om de droge periodes door te komen. Ook vergroot het park de biodiversiteit in dit deel van Delft. Met een grote diversiteit aan vaste planten, bollen, siergrassen, hagen, klimplanten, struiken en bomen, is het een geliefde plek voor insecten.  

Project details

Oplevering: November 2018
Opdrachtgever: Gemeente Delft
Hovenier: De Koninklijke Ginkel Groep