Archeologisch vooronderzoek op veld 6

Op woensdag 15 en donderdag 16 mei worden er enkele proefsleuven gegraven op veld 6, langs de Ireneboulevard. Op die manier wordt de bodem onderzocht op resten met archeologische waarde.

De proefsleuven worden met een graafmachine gegraven en ter plekke door archeologen onderzocht. Bas Penning, archeoloog bij gemeente Delft: “Het gaat om een klein vooronderzoek waarmee we bepalen er een groot onderzoek – een opgraving – nodig is op deze locatie, voordat gestart wordt met de bouw.”

Archeologische verwachting

Voordat de eerst paal de grond in gaat is het dus belangrijk om de bodem te onderzoeken, maar wat zouden we op deze locatie kunnen aantreffen? “Op basis van historische kaarten weten we dat er gebouwtjes, waarschijnlijk boerderijen, op deze locatie hebben gestaan,” laat Bas Penning weten. “Ze staan afgebeeld op de Kaart van Kruikius uit 1712 en het Minuutplan van 1832. Van een van die boerderijtjes hebben we bij de sanering vorig jaar al een stukje gezien. Daarnaast is er een kleine kans dat we resten uit de Romeinse tijd vinden. Aan de andere kant van het spoor is namelijk een vindplaats uit deze periode aanwezig, en we weten niet hoe groot deze is.”

Pieter van Foreest

Voor de plek waar de proefsleuven worden gegraven – de kop van veld 6 – zijn plannen voor een woonzorgcomplex van Pieter van Foreest. Het zal naar verwachting tot 2020 of 2021 duren voordat de bouw van start gaat.

Locatie proefsleuven

Locatie proefsleuven