VOLT wint Le Comteprijs

Een hele eer voor de ontwerpers van VOLT: het binnenplein van het gebouw heeft de Le Comteprijs gewonnen! De prijs wordt ieder jaar uitgereikt aan de beste verfraaiing van het Delftse stadsbeeld. Barcode Architects nam de prijs op 25 mei in ontvangst.

Elf kandidaten

De Le Comteprijs is een initiatief van de historische vereniging Delfia Batavorum. De in totaal elf kanshebbers zijn aangemeld door anderen, of opgemerkt door de selectiecommissie. De vereniging koos daaruit drie genomineerden. De andere genomineerden waren het vernieuwde station Delft Campus en de herinrichting van het De Vries van Heystplantsoen plus omliggende straten. Het binnenplein van VOLT ging er echter met de winst vandoor.

Binnenplein VOLT. In het midden staat een brede plantenbak met zitrand.

Eigen sfeer

“Bijzonder aan het project is dat de binnenruimte als het ware is gevormd uit het doorsnijden van één groot blok”, aldus Delfia Batavorum. Dat levert vier woongebouwen op met een binnenplein, dat van alle kanten bereikt kan worden door smalle doorgangen. “De naar het Van Leeuwenhoekpark en de Westlandseweg gekeerde buitengevels zijn van donker metselwerk met horizontaal reliëf. De andere gevels, aan de vier doorgangen en aan het pleintje zelf, contrasteren daar mee. Zij zijn in lichtgrijze baksteen uitgevoerd. Daardoor krijgt dit binnengebied een eigen sfeer.”

Binnenplein als sluitstuk

Hoewel VOLT al in 2020 werd opgeleverd, werd pas vorig jaar de laatste hand gelegd aan het binnenplein. Het plein is bestraat met golvende banen van twee tinten steen, met daarop enkele zwerfkeien. In het hart van het plein staat er een lage, brede plantenbak met een houten rand waarop mensen kunnen zitten. Delfia Batavorum zegt daarover: “Het plein verrast door zijn haast verborgen karakter en zijn intieme sfeer tussen de vrij hoge woonblokken. Zo is een verblijfsruimte gevormd die een welkome aanvulling op, en afwisseling van de grote stedelijke maten in de Spoorzone vormt.”

Meer weten? Bekijk het artikel op de website van Delft op Zondag.