‘Je bouwt vanaf het begin iets op met je buren’
Dit interview verscheen 15 januari in de Stadskrant Delft, onderdeel van Delft op Zondag
Een bijzondere vorm van zelfbouw is zelfbouw in een groep. Dit wordt ook wel collectief particulier opdrachtgeverschap genoemd, afgekort: CPO. Gaston Siegelaer (57) sloot zich drie jaar geleden aan bij de CPO-groep Nieuw Delftse Poort. Komend voorjaar wordt het woongebouw met daarin zijn nieuwe appartement opgeleverd.
Toen Gaston op zoek ging naar een nieuwbouwappartement in Delft, merkte hij al snel dat er weinig aanbod was en weinig ruimte voor eigen inbreng. Via via hoorde hij van de zelfbouwgroep Nieuw Delftse Poort. “Ik sloot me begin 2020 aan, in het begin van de coronatijd. De eerste vergaderingen waren allemaal via Teams. De groep bestond toen al uit een paar leden en er was een architect.”
Keuzes maken
De groep liet een gebouw ontwerpen met tien woningen en twee bedrijfsruimten. “Bij een CPO heb je op twee manieren invloed op het ontwerp. Je kunt als individuele koper helemaal je eigen woonruimte indelen. Daarnaast beslis je als groep over de gezamenlijke onderdelen en ruimten”, vertelt Gaston. “Onze wensen lagen gelukkig erg op één lijn. We wilden bijvoorbeeld een mooie, ruime hal en hoge plafonds. We wilden ook een duurzaam gebouw. Uiteindelijk hebben we voor een ‘drycooler’ installatie gekozen en zonnepanelen op het dak. Daarmee is het gebouw bijna energieneutraal. Ook hebben we een sedumdak, voor verkoeling en vergroening.”
Impressie van gebouw Nieuw Delftse Poort
Investeren in kwaliteit
Gaston vervolgt: “Koop je een kant-en-klaar huis, dan gaat een fors deel van je geld als winst naar de projectontwikkelaar. Als bouwgroep regel je veel dingen rechtstreeks. We hebben besloten om het geld dat we daarmee besparen in het gebouw steken. Bijvoorbeeld in extra isolatie, extra voorzieningen zoals automatische zonweringen en materialen van betere kwaliteit. Zo kozen we bewust voor een gevelafwerking die langer mooi blijft.” De groep heeft zich daarin laten adviseren door de procesbegeleider, die ook de architect is. Dat bleek zeker handig bij bijvoorbeeld de keuze voor technische installaties. “De meeste groepsleden hebben geen technische achtergrond en dat is ook niet nodig. Een goede procesbegeleider legt de mogelijkheden voor en vertelt ook wat de voor- en nadelen zijn.”
Taken verdelen
Hoewel het ontwerpproces dus geen grote hobbels kende, ging er alsnog veel tijd zitten in overleg en het regelwerk. Dat is iets waar toekomstige zelfbouwers rekening mee moeten houden, denkt Gaston. “Je moet het echt leuk vinden om intensief bezig te zijn met het groepsproces en hoe je woning eruit gaat zien. Binnen de groep hebben wij de taken verdeeld. Ik ben bijvoorbeeld secretaris, iemand anders denkt weer mee over de gezamenlijke binnentuin.”
Kennismaken
Het voordeel is dat je daardoor uitgebreid kennismaakt met je toekomstige buren, vindt hij. “Het leukste aan het proces is dat je vanaf het begin iets opbouwt. Je hebt bepaalde zaken al samen geregeld, zoals de oprichting van een VVE en de planning van het onderhoud. Ook de twee bedrijven die naar de begane grond verhuizen zijn actief lid van de groep: een softwarebedrijf en een hondentrimsalon. Je schept echt een band met je buren, al lang voordat je er woont.”
De zelfbouwgroep Nieuw Delftse Poort
Zelfbouwcafé
Heeft u zelf ook interesse in CPO? Kom dan naar het zelfbouwcafé op 24 januari. Deze avond ontmoet u andere zelfbouwers en kunt u eventueel een zelfbouwgroep vormen. Lees hier meer over de nieuwe zelfbouwkavels in Nieuw Delft.