Proefmuren Tuin van Delft

Heb je het al gezien? Aan de noordkant van station Delft krijg je sinds kort alvast een voorproefje van Tuin van Delft. Twee aannemers hebben hier een proefstuk gemaakt voor de groenvakken op het toekomstige plein.

Naast station Delft wordt hard gewerkt aan de nieuwe gevel van Huis van Delft. Wie iets lager kijkt, ziet bij de noordingang van het station Delft twee gemetselde muurtjes staan. Zijn het plantenbakken? Bankjes? Kunst? Het antwoord: alle drie! Hieronder lees je meer.

Vakmanschap

Komend jaar wordt het plein tussen Huis van Delft en de Westsingelgracht ingericht: hier komt Tuin van Delft te liggen. Zoals de naam al zegt krijgt de plein een groene inrichting, met 7 grote groenvakken. Bijzonder aan het ontwerp van BOOM Landscape is dat er een speciale rol is weggelegd voor straatwerk en metselwerk. Zo wordt de bestrating een heus kunstwerk, met verschillende bakstenen die door de jaren in Delft zijn gebruikt. Daarmee wordt Tuin van Delft een echte ‘ode aan vakmanschap’.

Mock-up

Dat vraagt natuurlijk ook om bijzondere groenvakken. De groenvakken krijgen gemetselde randen waar je straks ook op kunt zitten. We vroegen twee verschillende aannemers om alvast een mock-up te maken: een klein proefstuk van de toekomstige groenvakken. Met als doel om een keuze kunnen te maken voor de Tuin van Delft. Als je goed kijkt zie je dan ook dat de twee muurtjes anders zijn gemetseld. De een heeft rechte, verspringende stenen, bij de ander zijn de stenen 45 graden gedraaid. We maken uiteindelijk de keuze voor één van de twee. Daarbij kijken we naar kosten, en naar wat er beter in de tuin past.

Start aanleg

We moeten nog heel even geduld hebben voor de aanleg echt kan beginnen. Dit kan zodra Huis van Delft bijna klaar is, naar verwachting in mei 2023. Het groen volgt in het plantseizoen, in de winter van 2023 – 2024.

Impressie Tuin van Delft met zicht op station