De start van de bouw van 33 huurappartementen voor middeninkomens feestelijk gevierd

Op vrijdagmiddag 19 januari gaf wethouder van Vliet het feestelijke startsein voor de bouw van appartementencomplex 33Bovengronds in het bijzijn van wethouder Schrederhof en betrokken partijen. Het woongebouw komt aan de Nieuwe Gracht en het toekomstige Van Leeuwenhoekpark, nabij de mobiliteitshub.

Huurwoningen voor middeninkomens

De 33 huurappartementen zijn onderdeel van de beheer coöperatie 33Bovengronds. Hiermee willen de initiatiefnemers voorzien in betaalbaar woongenot voor middeninkomens. Het principe van de beheercoöperatie is dat de huurders nauw betrokken zijn bij het (sociale) beheer van de woningen. Gedurende 35 jaar zullen de woningen beschikbaar blijven voor middeninkomens.

Het gaat om flexibel te gebruiken driekamerappartementen tussen de 50 en 68 m2. De bewoners beschikken over een gemeenschappelijke ruimte en kunnen gebruikmaken van een daktuin, die is uitgerust met waterbergingssysteem. Deze geeft geleidelijk regenwater af aan de tuin en het riool. Aan de achterkant zorgen klimplanten voor een groene gevel, terwijl de voorgevel wordt voorzien van vleermuiskasten. De bewoners zijn lid van woonvereniging 33Bovengronds, die zelf het kleine onderhoud oppakt en ook nieuwe huurders kan voordragen.

33Bovengronds_Delft_start_bouw

Unieke woonvorm

Het eigendom van de 33 woningen komt in handen van een pensioenfonds. Die verzorgt het groot onderhoud aan de woningen zonder winstoogmerk ‘voor de levensduur van het complex’. Met de coöperatie willen de initiatiefnemers voorzien in betaalbaar woongenot voor middengroepen.

Wethouder Frank van Vliet: “De vraag naar woningen is enorm. In Delft werken we aan een goede balans tussen huur- en koopwoningen in verschillende prijsklassen. Het project 33Bovengronds is een mooie toevoeging van 33 middenhuurwoningen in het gebied Nieuw Delft. Bovendien worden bewoners lid van de beheercoöperatie, een vernieuwende woonvorm waar zij nauw betrokken zijn bij het (sociale) beheer van de woningen. Ook delen de bewoners de gezamenlijk ontworpen tuin. Dat is een woonvorm die mij erg aanspreekt.”

33 Bovengronds Nieuw Delft

Duurzaam bouwen

Afgezien van de heipalen en de vloer op de begane grond wordt het complex volledig opgetrokken uit Cross-Laminated Timber (CLT), meerdere lagen hout die kruislings op elkaar worden gelijmd en geperst. Dit sterke en duurzame materiaal vervangt het beton in de constructie. In het bouwproces van 33Bovengronds wordt met houtbouw een stap gezet in het realiseren van CO2-reductie.